rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till EU-material

Material från kursdagen 25 mars

"Asylrätt med förhinder - omvägar och utvägar" var titeln på FARR:s kursdag som hölls i Stockholm den 25 mars i samarbete med Röda Korsets folkhögskola och studieförbundet Sensus. För dig som missade tillfället presenterar vi nu en del av inslagen med ord och bild.

Följ länkarna för att ladda ner material eller läsa på skärmen!
Presentationerna laddas ned i open document format (odp). Maila info@farr.se för att få presentationen i powerpointformat via mail! Foton Nanette Büsgen och Josefin Åström

 

Sverige - vad var det som händekursdag sanna 1

Inledning om regeländringar och attitydförändringar under ett år. (pdf)
Sanna Vestin, ordförande i FARR.

 

Filmen "Do not come to Europe"

kursdag filmLänk till trailer. Av Pontus Joneström, Minna Lundberg och Hanna Pousette.

"Filmen gjorde vi som vårt examensprojekt när vi studerade Dokumentär i Världen på Röda Korsets Folkhögskola i Skärholmen. Hela processen tog 6 månader varav två månader spenderades i Uganda och en funfact är att vi har 40 timmar material men filmen är endast 13 minuter! Om ni har några frågor kring filmen eller tycker att den ska visas någonstans så får ni jättegärna höra av er till oss!"

Informationsblad om filmen. (pdf)

 

kursdag ineumanityEuropa och flyktingarna

Panelsamtal om vart EU är på väg med nya förordningar och partnerskap - och om protester och organisering i andra europeiska länder. Rickard Olseke, Fristående expert inom europeisk migrationspolitik och Annette Rosengren, etnolog, författare och medlem i FARR:s styrelse. Moderator: Michael Williams, vice ordförande i FARR samt medlem i SKR:s migrations- och integrationsgrupp.

Rickard Olsekes presentation om de nya EU-förordningarna (odp)

Annette Rosengrens inledning om protester och organisering i andra länder (pdf)

Material från inEUmanity om de nya EU-förordningarna (pdf)

Samma material på engelska (pdf)

 

Inspel: Presentation av kurser

kursdag gruppPresentation av migrationskursen på Röda Korsets folkhögskola (länk)

Presentation av online-kurs i asylrätt (länk). Produceras av Centrum för Sociala Rättigheter, Malmöbaserad organisation, medlem i FARR.

Frågor och svar om online-kursen (länk)


 

Fördjupningspass om asylprocedurenkursdag lotta

Tre parallella pass: Asylrätt på internationell nivå med Peter Varga från Rådgivningsbyrån, jurist vid Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar. Juristen och de frivilliga med Charlotta Lagnander, jurist Juridikcoachen Lagborg, och Lars Fagerström, Hallands Asylkommitté. Båda i FARR:s styrelse. Vem är du? Identitet, ålder och trovärdighet, med advokat Emma Persson, Även medlem i FARR:s styrelse.

Från dessa pass finns inga skrivna inledningar. Istället hänvisar vi med varm hand till FARR:s Goda Råd till dig som söker asyl i Sverige. Har du frågor om enskilda ärenden, vänd dig till någon av FARR:s medlemsföreningar eller till vår maildesk info@farr.se!

Efterlysning från Rådgivningsbyrån (länk). Rådgivningsbyrån söker ärenden om familjeåterförening som ännu inte avgjorts av migrationsdomstol, samt ärenden om statusförklaring som ännu inte vunnit laga kraft. Läs mer i länken!

 

Ungdomsstipendium

kursdag stipendiaterFARR:s ungdomsstipendium till kvinnorättskämpar. (länk) FARR:s stipendium till minne av Carl Lundevi delades ut vid kursdagen till de unga kvinnorna Mahbubah Madadi och Shabnam Mirzaei, båda från Afghanistan, för deras viktiga och modiga arbete för att stärka flickor och kvinnor.

Piteå-Tidningen 8 mars: Shabnam står upp för flickors och kvinnors rätt att tala (länk)

Sveriges Radio Malmöhus 14 februari: Mahboba från Afghanistan brinner för jämställdhet (länk)

 

Inspel: Nyproducerade poddar om och av papperslösakursdag trollhattan

Presentation av projekt för papperslösa i Trollhättan. Yasan och Anders från Ingen Människa är Illegal Trollhättan/Vänersborg. Bilder från barnläger, kvinnogrupp, konstprojekt, ungdomsprojekt, modereportage, krönika och inte minst podcasten "De fyra sista".

Presentation av podden Salām Sverige (länk). En podcast av ensamkommande ungdomar boende i Stockholmsområdet. Podden vänder sig till dig som är ny i Sverige, men också till dig som bott här länge.

 

Fördjupningspass om rättigheter

kursdag martin sannaRättigheter i tillfälligt tillstånd

Presentation av lagförslagen om förlängning av tillfälliga tillstånd, på grund av skyddsbehov eller studier (odp). Samtal mellan Martin Enquist Källgren, jurist vid Stockholms Stadsmission och Sanna Vestin, FARR.

 

Rättigheter i limbokursdag grupp2

Rättigheter för personer med utvisningsbeslut och andra papperslösa. Kan LMA-bistånd återfås? Vad kan/får socialtjänsten göra? Karin Österling, tidigare barnombud Unga Station,  Michael Williams, FARR.

Presentation om LMA-bistånd, Michael Williams.

Utskrift av presentationen om LMA samt handledning. Detta material är framtaget sommaren 2016. Avhysning från boenden kommer framöver att kunna ske snabbare än vad som beskrivs, eftersom Migrationsverket genom ännu en lagändring får rätt att tillkalla polis.

Om du har frågor kring papperslösa personers möjlighet till stöd från socialtjänsten så går det bra att kontakta Karin Österling, karin.osterling@farr.se.

 

Rättigheter i sista stund

kursdag thereseRegler för förvarstagande och tvångsutvisningar. Vad kan besöksgrupper, frivilliga och ombud göra? Samtal med Johannes Björhn, jurist vid Din Advokat och Therese Johansson, Ingen Människa är Illegal Stockholm.

Kursmaterial om verkställighetshinder (länk)

Vill du engagera dig i en förvarsbesöksgrupp eller få tips kring detta, hör av dig till info@farr.se så sätter vi dig i kontakt med likasinnade i Gävle, Stockholm eller Göteborg!

 

Vad gör asylpolitiken med oss?kursdag sol

1. Konsekvenserna för samhällsekonomin (odp). Claes Malmquist, ekonomikonsult och kassör i FARR:s styrelse
2. Konsekvenserna för våra attityder och för motståndet - hur får människor behandlas och hur står vi ut? Sanna Vestin, ordförande i FARR. Se högst upp på sidan - inledning och avslutning till kursdagen är kombinerade i denna text.

 

orange knapp

Viktigt!

Medlemssidor

Här kan du logga in för att...

- bläddra i artikelarkivet
- fråga eller tipsa
- göra inlägg
- se interna dokument

Sidorna är avsedda för FARR-medlemmar.

Logga in

Stöd FARR!

swish transp

Kontakta oss

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391, 101 27  STOCKHOLM

Postgiro 520890-5