rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till EU-material

Oklart om utvisningar till Afghanistan

Sverige har ännu inte fått något formellt brev från Afghanistan om att stoppa tvångsutvisningar. Men det är mycket möjligt att den afghanska gränspolisen kommer att neka släppa in personer som kommer från farliga områden eller som anses vara särskilt utsatta. Just nu sitter flera afghaner i förvar, bland andra en känd politisk aktivist, Assadolah Samet, och hans dotter Sahar som är journalist och kvinnorättsaktivist.

I förra veckan rapporterade FARR att Afghanistans minister för flyktingar och repatriering, Hossein Alami Balkhi, skrivit till ett antal västländer och begärt att de ska upphöra med tvångsutvisningar till Afghanistan tills det finns nya överenskommelser om återtagande. Det ministern vände sig mot var dels att barnfamiljer skickas tillbaka, dels att så många utvisade kommer från farliga områden och hänvisas till internflykt, oftast i huvudstaden Kabul. Afghanistan klarar inte att ta hand om dem.

returNyheten togs upp av Radio Sweden och Metro. Att det afghanska flyktingdepartementet menar allvar visade sig genom att flera personer som flugits till Kabul inte hade släppts genom gränskontrollen utan fått resa tillbaka till Norge och Nederländerna. Återfärden till Nederländerna uppmärksammades i en nederländsk blogg med bild av de två som fick äntra flygplanet igen.

Enligt en av de utvisade som togs tillbaka till Norge, ville gränspolisen i Afghanistan släppa in även de tvångsutvisade som kom från farliga områden, men representanter från flyktingdepartementet var närvarande och argumenterade mot detta. En av de utvisade som kom från liknande omständigheter men som efter lång tid i förvar i Norge skrivit på att han återvände "frivilligt", blev insläppt i Afghanistan.

I fredags intervjuades justitie- och migrationsministern Morgan Johansson av Radio Sweden. Han påpekade att Sverige inte fått något brev från Afghanistan och avfärdade helt tanken på att Sverige skulle avstå från att utvisa någon.

– Vår utgångspunkt är att alla länder har ansvar för sina medborgare. Och om en person blir avvisad från ett annat land så måste man också ta emot sina egna medborgare när de kommer tillbaka, sa Morgan Johansson, och lägger till att det är en folkrättslig grundprincip.

Ministern hävdade också att de som utvisas inte har skyddsbehov, enligt Sveriges bedömning av säkerhetsläget.

FARR:s ordförande Sanna Vestin anser att Morgan Johansson har fel på flera sätt.

- Det stämmer inte att alla som utvisas saknar skyddsbehov. Diskussionen handlar om personer som utvisas till internflykt. Detta sker bara när någon bedömts ha skyddsbehov enligt migrationsdomstolarna. En annan svag punkt i resonemanget är att alla länder är skyldiga att ta emot sina medborgare. Det är ju sant i sig, men de flesta utvisade har inte afghanska pass. Sverige har ingen överenskommelse om återtagande med Afghanistan, vilket betyder att Afghanistan inte har lovat att utfärda resedokument åt personer som saknar pass. Att hävda att Afghanistan ändå är skyldigt att släppa in dem låter mer som maktspråk än som en folkrättslig grundprincip, säger Sanna Vestin.

Enligt vad FARR erfar har ett antal afghaner i Sverige gripits och tagits till förvar. Av allt att döma förbereds en verkställighet av en grupp utvisade till Kabul inom den närmaste tiden.

saharDen persiskspråkiga radiokanalen Radio Sharvand tvingades i förra veckan konstatera att deras egen reporter Sahar Samet gripits och förts till förvaret i Kållered, tillsammans med sin far Assadollah Samet. Assadollah Samet är en känd politisk aktivist som tvingats fly efter att ha motarbetat terrorister i hemlandet. 

Det pågår juridiska försök att få Migrationsverket att ta upp deras ärenden på nytt och en facebookgrupp försöker väcka opinion, bland annat med hjälp av en naminsamling. Sahar Samet är kvinnorättsaktivist - på bilden ses hon i täten för en manifestation 8 mars förra året.

Att Sverige inte fått något brev från Afghanistan fick sin förklaring då en delegation bestående av forskaren Liza Shuster, EU-parlamentarikern Eva Joly, socialarbetaren Zia Afif från Storbritannien och den afghanske journalisten och aktivistern Abdul Ghafoor fick träffa minister Hossein Alami Balkhi den 28 februari. Breven till åtta länder bereds fortfarande i Afghanistans utrikesdepartement.

Enligt minister Balkhi har säkerhetssituationen i Afghanistan försämrats det senaste året. De afghanska styrkorna är under hård press från motståndsgrupper. Han bedömer att åttio procent av landet är osäkert och upprepade att länderna borde ställa in alla utvisningar tills det finns nya överenskommelser som säkert kommer att följas.

Minister Balkhi bad de närvarande att sätta press på sina regeringar för att stoppa de utvisningar som är nära förestående. Han upprepade att ensamstående kvinnor, fysiskt eller psykiskt sårbara personer och de som kommer från farliga områden ändå inte kommer att släppas in. Abdul Ghafoor har rapporterat om mötet i Kabulblogs.

FARR uppmanar migrationsministern Morgan Johansson och de berörda myndigheterna att respektera Afghanistans önskemål om att avbryta alla tvångsutvisningar tills vidare och släppa de afghaner som är förvarstagna.

orange knapp

Viktigt!

 • Info till dig som vill gå med i FARR

  Beställningskupongen på FARR:s hemsida har en längre tid fungerat dåligt. Många enskilda och föreningar som försökt bli medlemmar i FARR eller prenumerera på Artikel 14 har fastnat i svårtydda bildfrågor eller att deras mailadress inte har...

  Läs mer ...

 • Frivilligorganisationernas krav till politikerna

  De senaste årens migrationspolitik har kännetecknats av en lång rad förändringar som genomförts i snabb takt utan regelrätta utredningar och förarbeten. Konsekvensanalyser har många gånger helt saknats." Så inleddes ett brev från representanter för...

  Läs mer ...

 • FARR ställer in kursdagen 28 mars!

  Viktig information till våra medlemmar och medlemsföreningar!   FARR:s kursdag skulle i år äga rum lördagen den 28 mars på Röda korsets folkhögskola i Skärholmen, Stockholm. Men på grund av risk för smittspridning av Coronavirus ställer FARR tyvärr in...

  Läs mer ...

Kontakt

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391,
101 27  STOCKHOLM

Medlemssidor

Medlemssidorna är just nu stängda på grund av resursbrist. Vi hoppas kunna öppna ett nytt medlemsforum på en annan plattform.

Stöd FARR!

  

SWISH

123 327 8983

Postgiro 520890-5