Logga in   FARR:s krav   Asylnytt   Goda Råd   Fort Europa   Gå med!   Medlemsmeny

 

 

 

 

HEMAKTUELLT & PRESSVal 2018Valfrågorna som saknas

Valfrågorna som saknas

Migration är ett ständigt ämne i debatten, men partierna emellan handlar det mest om krav på invandrare och nya restriktioner, kantat av utspel som gör flyktingar till syndabockar för allt ont - allt medan rasismen normaliseras. Frågan om hur flyktingar ska få skydd i EU och Sverige har lyst med sin frånvaro i valet, liksom frågorna om rättigheter för asylsökande och papperslösa. FARR:s sista guide på valsidan länkar därför till några artiklar som tar upp dessa saker eller lyfter människors lika värde.

hjartan

Alla FARR:s valartiklar finns i en egen avdelning!

 

 • Tidningen Metro har publicerat en kortguide kring vad partierna vill göra kring invandring och integration.
 • Journalisten Thord Eriksson granskar i en artikel i Aftonbladet vad som hänt med partisympatierna hos svenskar som stöttar ensamkommande unga. De tillfrågade lämnar i stor utsträckning sina gamla partier.
 • En liknande förklaring till varför det största partiet fortsätter att förlora röster ger pensionerade sjuksköterskan och folkhälsoläraren Eva Mjönes i tidningen Sändaren: "det beror på en omänsklig migrationspolitik".
 • I Upsala Nya Tidning utmanar tio ideellt engagerade personer lokalpolitikerna direkt med en sakfråga, utan att nämna valet: Vad tänker Uppsalas politiker göra för dem som hänvisas till ett liv på gatan, utan pengar och mat?
  En fråga som kan ställas till fler kommunpolitiker före och efter valet!
 • Mat och husrum för asylsökande är en högst konkret sakfråga som är stor för en del, men saknas i partidebatten. Samtidigt kan även övergripande frågor saknas i partidebatten. Dit hör EU-politiken, trots att så mycket som händer idag beslutas på EU-nivå. Detta behandlas i en rapport från Sieps, Svenska institutet för europapolitiska studier. (länk från Sveriges Radio)
 • FARR:s Michael Williams och Sanna Vestin påminner om den farliga utvecklingen i EU och vad som står på spel för människor på flykt, i en artikel i Altinget. (Altinget är en efterföljare till tidskriften Riksdag & Departement, men numera oberoende.)
 • Kampanjen #röstamermänskligt som finns på nästan 100 orter vill föra de samtal som saknas och uppmuntra väljare att tänka på medmänsklighet och demokrati. Kampanjen rör mänskliga rättigheter på alla områden, inte bara flyktingpolitik. Här är några nedslag:
  Göteborg, SvT: Medmänsklighet går före partipolitik i valstugor runtom i landet
  Stockholm, tidningen Syre: Kampanj för medvetna val
  Linköping, Östgöta-Correspondenten: De vill påminna om medmänsklighet
  (Fler rapporter från olika orter, se #röstamermänskligt blogg och facebooksidan!)
 • Historikern Ingvar Flink gör en betraktelse över ett liknande ämne i Upsala Nya Tidning: Den överordnade identiteten är människa: "vår generösa flyktingpolitik är en framgångsfaktor".
 • Även Amnesty International Sverige vill påminna om vad som hänt med det politiska samtalet där grupper ställs mot varandra och hur människor idag attackeras på grund av sin hudfärg, etnicitet eller religion. I ett upprop inför valet uppmanas politikerna att ta sitt ansvar för det offentliga språket. Parollen är: En retorik som värderar människor efter hudfärg, etnicitet eller religion får #inteminröst. Underteckna här!

 Följ debatten och partipolitiken varje vecka i Asylnytt. Det finns ett liv efter valet!

orange knapp

Viktigt!

 • Förlängning och permanent uppehållstillstånd

  Denna artikel gäller alla som har haft tidsbegränsat tillstånd enligt den tillfälliga lagen och ska försöka få ett permanent tillstånd genom arbete. Reglerna gäller vid förlängning efter uppehållstillstånd på grund av skyddsbehov, ömmande...

  Läs mer ...

 • Förslaget till ändrad Utlänningslag - med tillägg

  Den 15 september presenterade en parlamentarisk kommitté ett förslag till ändringar främst i Utlänningslagen. Ändringarna ska enligt förslaget börja gälla samtidigt som den tillfälliga lagen har löpt ut, den 20 juli 2021. Regeringen har skickat ut...

  Läs mer ...

 • FARR om den framtida asylpolitiken

  "Flyktingen kom inte för att bli arbetskraft. Människor är olika, vissa lär sig snabbt, andra långsamt. Hotet från hemlandet finns oavsett om asylsökande har förmåga att lära sig språket eller inte. Asyllagen måste vara human, den måste se till...

  Läs mer ...

Kontakt

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391,
101 27  STOCKHOLM

Medlemssidor

Medlemssidorna är just nu stängda på grund av resursbrist. Vi hoppas kunna öppna ett nytt medlemsforum på en annan plattform.

Stöd FARR!

  

SWISH

123 327 8983

Postgiro 520890-5