rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till EU-material
HEMAKTUELLT & PRESSNotiserStockholmare, ta emot Asylstafetten! (2)

Stockholmare, ta emot Asylstafetten! (2)

Efter att ha tågat genom Sverige och spridit glädje omkring sig i 34 dagar går Asylstafetten i mål. Vi ska möta dem i Stockholm med samma öppenhet som de visat alla omkring sig hela vägen från Skåne. säger Sanna Vestin, ordförande i Flyktinggruppernas Riksråd, FARR.

En kärntrupp avgick från Malmö den 14 juli och har sedan dess vandrat 73 mil, genom skånsk landsbygd och småländska skogar, tålmodigt över östgötaslätten i värsta sommarhettan och genom det leende Sörmland - fast just där ösregnade det. Längs hela vägen har de mött och samtalat med människor.

Målgången kommer att firas i dagarna tre med manifestation, seminarier, picknick och fester på flera ställen i Stockholm. Här finns programmet!

- Deltagarna i stafetten har delat med sig av sina personliga erfarenheter av att tvingas fly och riskera sina liv för att ta sig till ett Europa som gjort allt för att stänga dem ute, säger Sanna Vestin.

Utanför förvaret i Åstorp hölls en protestmanifestation och stafettdeltagarna kunde via telefon prata med asylsökande som sitter inlåsta i väntan på att utvisas. På andra orter har Asylstafetten ordnat filmvisning, samtal och kreativa workshops.

- Av myndigheterna i Sverige har de mötts med misstänksamhet, fått sina kroppar undersökta med osäkra metoder för att bevisa sin ålder och fått sin identitet och sina skyddsbehov ifrågasatta. De vet vad det innebär att vara papperslös i Sverige och ständigt vara rädd för polisen, påpekar Sanna Vestin. - Ändå har de velat möta Sverige med öppenhet  och låtit sig fotograferas vänskapligt hängande kring vägskyltar med "Örkelljunga", "Kaxholm" eller "Trosa", på hövagnar, kommunhustrappor och prästgårdar.

Initiativtagarna till Asylstafetten har kommit till Sverige som ensamkommande flyktingbarn. De vill att Sverige ska leva upp till Barnkonventionen och de mänskliga rättigheterna och införa en human flyktingpolitik - och de har fått stöd. Ett 60-tal organisationer står bakom initiativet, olika föreningar och församlingar har ordnat med sovplatser och mat till stafettdeltagarna hela vägen, privatpersoner har visat sitt stöd på facebook och genom att vandra med stafetten en eller flera dagar. Längs vägen har folk kommit för att heja på, bjuda på glass eller välkomna stafetten till deras ort.

Asylstafetten har inspirerat många. De har inte bara riktat sin ilska och besvikelse mot ansvariga politiker och myndigheter utan satt sitt hopp till den folkliga opinionen, övertygade om att det är okunskap och fördomar som ligger bakom den behandling de utsatts för. Vi har mycket att lära av Asylstafetten. De behöver Sverige och vi behöver dem, konstaterar Sanna Vestin.

Kontaktuppgifter:

Sanna Vestin, ordförande Flyktinggruppernas Riksråd (FARR), 0702-741749

För frågor om Asylstafetten, kontakta stafetten direkt: Leandro Mulinari, 0700-666455

 

Program för Asylstafettens målgång i Stockholm:

FARR bidrar med ett inslag i seminariet på fredag, ett samtal om Afghanistan med kunniga medverkande!

TORSDAG 15 AUGUSTI
Skärholmen 18:00-21:00
Tal från Asylstafetten, Yakumbe, Palestinsk dans , Carlito – AYLA kolektivet, Ayesha, Dj: Simón De la Onda
Konferencier under kvällen: Melody Farshin
https://www.facebook.com/events/574261715950198/

FREDAG 16 AUGUSTI
Medborgarplatsen 16:30-20:00
Manifestation för en human flyktingpolitik
Uppvärmning och pepp med orkester och kör
Talare från Asylstafetten
Konferencier: Melody Farshin

18:30 Filmvisning av asylstafettens egna film

LÖRDAG 17 AUGUSTI
ABF-huset på Sveavägen 10:00-16:00
Seminarium och filmvisning, för program se: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=237500803065874&set=gm.157369541123927&type=1&theater

Observatorielunden 13:00 -17:00
Flyktingpolitikspicknick - Vi bjuder på fika och massa andra roligheter som lekar, diskussioner, övningar och rollspel om flyktingpolitik.

Asylstafesten,19:00-01:00
Studio 124, Garphyttegränd 2, Bandhagen (T-bana Rågsved)
Ingen åldersgräns, DJ, livemusik, estradpoesi, dans och god mat!
https://www.facebook.com/events/161792824012533/

orange knapp

Viktigt!

  • Info till dig som vill gå med i FARR

    Beställningskupongen på FARR:s hemsida har en längre tid fungerat dåligt. Många enskilda och föreningar som försökt bli medlemmar i FARR eller prenumerera på Artikel 14 har fastnat i svårtydda bildfrågor eller att deras mailadress inte har...

    Läs mer ...

  • Frivilligorganisationernas krav till politikerna

    De senaste årens migrationspolitik har kännetecknats av en lång rad förändringar som genomförts i snabb takt utan regelrätta utredningar och förarbeten. Konsekvensanalyser har många gånger helt saknats." Så inleddes ett brev från representanter för...

    Läs mer ...

Kontakt

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391,
101 27  STOCKHOLM

Medlemssidor

Medlemssidorna är just nu stängda på grund av resursbrist. Vi hoppas kunna öppna ett nytt medlemsforum på en annan plattform.

Stöd FARR!

  

SWISH

123 327 8983

Postgiro 520890-5