rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till EU-material
HEMAKTUELLT & PRESSNotiserDags att lyssna! Sluta utvisa till Afghanistan!

Dags att lyssna! Sluta utvisa till Afghanistan!

roksvamp centreradAfghanistans flyktingministrar vänder sig nu till alla europeiska ambassader och vädjar att utvisningarna till Afghanistan ska stoppas. Detta berättade vice flyktingministern Alema Alema i Svenska Dagbladet. FARR med flera krävde nyligen stopp för utvisningarna på grund av säkerhetsläget i Afghanistan och hänsyn till de drabbade på flykt. Vi hänvisade också till Alema Alemas uttalande i tysk media. Nu gör hon klart att detta gäller hela EU.

Det är dags att beslutsfattarna lyssnar! FARR uppmanar alla att fortsätta dela och sprida budskapet att tvångsutvisningarna måste upphöra!

Den senaste tidens händelser visar att regioner som tidigare ansetts säkra, som provinsen Herat och regionerna kring Kabul och Mazar-e Sharif, inte längre är säkra, sa Alema till Svenska Dagbladet. Hon sa också att myndigheterna saknar kapacitet att ta emot de afghaner som redan utvisats.

Läs hela artikeln

Nedan följer uttalandet från FARR med flera organisationer som publicerades i Svenska Dagbladet den 20 juni.

 


UTTALANDE: ”Tvångsutvisa inte till Afghanistan”

Säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats och det är civila som drabbas. Utsatta människors möjlighet att få skydd minskar i takt med den ökande konflikten. Afghanistans vice flyktingminister har uttalat att landet inte kan skydda alla som utvisas. Om Sverige ska respektera flyktingars rättigheter kan vi inte fortsätta att tvångsutvisa människor till Afghanistan

Under loppet av fyra dagar i månadsskiftet maj–juni dödades flera hundra människor i Afghanistans huvudstad Kabul på grund av den väpnade konflikten. De flesta omkom i två blodiga attentat från motståndsgrupperna, men även regeringens säkerhetsstyrkor dödade civila som deltog i en fredsdemonstration. Detta är bara några av de senaste exemplen på att det inte finns någon stad som är säker.

Den 16 maj kom Migrationsverket med en ny lägesanalys av Afghanistan som landar i slutsatsen att ”det troligaste scenariot är en fortsatt successiv försämring av situationen i landet”. Migrationsverket överväger just nu även nya riktlinjer för bedömningen av asylsökande från Afghanistan. Vi anser att följande ska vägas in i den bedömningen:

 • Sedan de internationella styrkorna drogs bort 2014 har säkerhetssituationen försämrats allvarligt med allt fler civila offer. Talibanerna kontrollerar mer territorium än någon gång sedan 2001. Även IS har intagit områden, med attacker från regeringssidan som följd och nya flyktingströmmar inom landet.
 • Den afghanska regeringen klarar inte att härbärgera och skydda alla som tvingats på flykt inom landet eller utvisas från grannländerna. Afghanistans vice flyktingminister uttalade den 2 juni att det inte är förenligt med internationell rätt att utvisa till Afghanistan idag. Hon påpekar att 31 av 34 provinser är osäkra.
 • För att besluta om att utvisa människor till internflykt (att bosätta sig någon annanstans i landet än hemtrakten) måste Migrationsverket visa att alternativet är relevant och rimligt, enligt FN:s riktlinjer. Det betyder att den utvisade både ska vara säker där och kunna överleva på ett värdigt sätt. Det finns ingenstans i Afghanistan där detta kan garanteras i dag.
 • Migrationsöverdomstolen har i ett ärende rörande ett ensamkommande barn visat på betydelsen av ett socialt nätverk för att vara skyddad mot rekrytering, utnyttjande och andra hot. Motsvarande bör gälla för personer som är hotade eller utsatta av andra skäl men saknar nätverk. Det finns inte något fungerande myndighetsskydd i Afghanistan.

Redan i slutet av april uttalade Amnesty Internationals Afghanistanrapportör Horia Mosadiq att det är hänsynslöst av regeringarna att fortsätta hävda att Afghanistan är säkert att återvända till.

Vi drar samma slutsats. Konsekvensen av säkerhetsläget och situationen för utvisade är att inga tvångsutvisningar till Afghanistan bör ske i dagsläget.

Karin Wiborn, Sveriges kristna råd

Sanna Vestin, Flyktinggruppernas riksråd, FARR

Kinna Skoglund, Rörelsen #vistårinteut

Shaban Alizadeh, Sveriges Ensamkommandes Förening riksförbund

Fatemeh Khavari, Ensamkommandes Förbund Stockholm


 Läs mer

Se uttalande från Rädda Barnen och Svenska Kyrkan: Stoppa Utvisningarna!

Läs mer om den senaste tidens händelser i Afghanistan i FARR:s uppdatering den 6 juni

Läs FARR:s referat och kommentarer till Migrationsöverdomstolens dom om en minderårig utan nätverk

Se även de tidigare artiklarna om Migrationsverkets förra rättsliga ställningstagande (8 december), säkerhetsrapporter mm från 2016 och allmänna råd i kampen för ensamkommande ungdomar (publicerad 25 januari).

Adresser som du kan protestera till

sjukhus text 2Här är adresser till personer som har en konkret möjlighet att stoppa utvisningarna! Mejla dem och säg vad du tycker. Använd gärna fakta, formuleringar och bild från den här sidan. I de fall där personerna saknar en personlig direktadress inleder du ditt mejl med "Till Förnamn Efternamn ..."   

Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket, och Mikael Ribbenvik, generaldirektör på Migrationsverket, skulle kunna ta fram ett nytt rättsligt ställningstagande för Afghanistan, där en ny bedömning av säkerhetsläget görs. Du når dem på migrationsverket@migrationsverket.se

Följande riksdagspolitiker sitter i Migrationsverkets insynsråd och står i nära kontakt med cheferna på Migrationsverket:

Maria Ferm, riksdagsledamot, (MP), maria.ferm@riksdagen.se
Mikael Cederbratt, riksdagsledamot, (M), mikael.cederbratt@riksdagen.se
Emma Carlsson Löfdahl, riksdagsledamot, (L), emma.carlsson.lofdahl@riksdagen.se
Annika Eclund, riksdagsledamot (KD), annika.eclund@riksdagen.se
Carina Ohlsson, riksdagsledamot, (S), carina.ohlsson@riksdagen.se
Johanna Jönsson, riksdagsledamot, (C), johanna.jonsson@riksdagen.se

Slutligen kan du också skriva till Morgan Johansson (S), Sveriges justitie- och migrationsminister, som är ytterst ansvarig för utvisningarna. Du når honom på via hans pressekreterare: sofie.rudh@regeringskansliet.se

Dessa institutioners konton på Facebook, twitter och Instagram hittar du genom att söka på namnen! Tagga gärna #afghanistanisnotsafe eller #stoppautvisningarna!

orange knapp

Viktigt!

 • Hur funkar den nya gymnasielagen?

    Denna artikel handlar om alla uppehållstillstånd för gymnasiestudier, både de som trädde i kraft förra året och de nya som gäller från och med 1 juli 2018. Publicerad 18-06-30, senast uppdaterad 18-10-06. Det senast uppdaterade är gulmarkerat!     VIKTIGT. Efter...

  Läs mer...

 • Vanliga frågor om den nya "gymnasielagen"

  Från och med den 1 juli 2018 gäller nya regler om uppehållstillstånd på grund av gymnasiestudier. Nedan finner du frågor och svar som kommit till oss om lagen. Ansökstiden för dem som fått avslag som vuxna löpte ut den 30 september. Sidan...

  Vanliga frågor och svar... Vanliga...

Medlemssidor

Här kan du logga in för att...

- bläddra i artikelarkivet
- fråga eller tipsa
- göra inlägg
- se interna dokument

Sidorna är avsedda för FARR-medlemmar.

Logga in

Stöd FARR!

   

SWISH

123 327 8983

Kontakta oss

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391, 101 27  STOCKHOLM

Postgiro 520890-5