rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till EU-material
HEMAKTUELLT & PRESSNotiserSittstrejk avslutad - kampen fortsätter

Sittstrejk avslutad - kampen fortsätter

20171002 194751

Bilden: Mahmood Rezaie hälsar välkommen till mötet i ABF-huset 2 oktober. Foton Sanna Vestin.

Organisationen Ung i Sverige som organiserat en sittstrejk i Stockholm avslutade i måndags just den delen av sin aktion, men kommer att fortsätta på andra vägar. Sittstrejken mot utvisningar till Afghanistan pågick i nästan två månader på tre olika torg i Stockholm och fick efterföljare i många städer. Många ungdomar har också sittstrejkat i sina skolor. Det avslutande mötet fick på grund av kraftig regn och blåst flyttas till en sal i det närliggande ABF-huset - en bild så god som någon av hur ungdomarna kämpar för sin sak trots alla hinder.

Kampen fortsätter. Idag kräver Amnesty International moratorium för EU-ländernas utvisningar till Afghanistan.

Förutom sittstrejken har Ung i Sverige organiserat en rad aktioner för att uppmärksamma sin situation, som gatuteater föreställande bombattacker i Kabul till kärleksmanifestationer då Medborgarplatsen fylldes av hjärtan som svar på nazisternas hat. Just den delen kommer inte att avslutas, utan gruppen planerar nu att ordna olika aktioner varje söndag. Följ Ung i Sverige på facebook för att se vad som händer. Det finns liknande grupper på andra ställen, till exempel Ung i Sverige Skåne som har sittstrejkat över helgerna och gjort andra aktioner. Sök på "Ung i Sverige" på facebook för att hitta fler ungdomsgrupper och stödgrupper. Fokus ligger fortfarande på att stoppa utvisningarna till Afghanistan.

Idag den 5 oktober sällar sig även Amnesty International till dem som vill stoppa alla utvisningar till Afghanistan. Amnesty kräver att EU:s regeringar, EU, UNHCR, IOM och Afghanistans regering ska stoppa verkställigheterna och införa moratorium för dessa utvisningar. Kraven avslutar en rapport om riskerna med utvisningar till Afghanistan med titeln "European governments return nearly 10,000 Afghans to risk of death and torture".

Ett stort problem som uppmärksammades vid mötet i ABF-huset i Stockholm var att allt fler tonåringar från Afghanistan är på gatan. Under sittstrejken blev samvaron på torgen en trygg plats där de hemlösa ungdomarna kunde sova tillsammans och tidvis skyddas av vuxna volontärer. Samma problem finns överallt i landet. En del av dem är hemlösa för att de inte fått vara kvar i ungdomsboende när de fyllt 18, och de har tackat nej till flytt eftersom de inte vill förlora sin skolgång i gymnasiet. En del är hemlösa för att de fått avslag på asylansökan och inte längre erbjuds något boende.

Ung i Sverige har startat en egen "bostadsförmedling" och uppmanar alla som kan tänka sig att hysa en ungdom ett tag att anmäla sig. Det finns flera grupper, både lokala och nationella, som hjälper till på liknande sätt. FARR uppmanar sina medlemmar att hjälpa till efter bästa förmåga. Många av de hemlösa ungdomarna är fortfarande i asylprocedur och har ett visst dagbidrag och är alltså inte "illegala" på något sätt. Andra har ett slutligt beslut om att de måste lämna Sverige men många söker fortfarande  andra vägar att legalisera sin tillvaro, och de flesta går i gymnasiet. De har alla behov av en säng och tak över huvudet.

Vill du veta mer om vad det innebär att upplåta husrum åt en ungdom, se de sidor som förmedlar kontakter: Ung i Sverige, (Ung i Sverige för ungdomar, på dari), Refugees Welcome, Hi-Sweden (har undergrupper för förmedling på olika ställen i landet), Agape i Göteborg, Stockholms Stadsmission (för nyblivna 18-åringar i Stockholms stad), Arezo Umeå, Krisgruppen flyktingungdomar i Gävle, Hjälp unga asylsökande ... i Uppsala

Viss information om eget boende, EBO, finns från organisationen Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar.

På eftermiddagen samma dag som mötet hölls i ABF-huset i Stockholm arrangerade FARR en eftermiddag för ungdomar och stödpersoner med information om asylrätt, kring de lagar som försvårat för ungdomar i asylproceduren, vad som krävs för att få asyl, reglerna kring skola och boende mm. Inspelningar från föreläsningarna av Sanna Vestin, Lotta Lagnander och Lotta Lilja Pittuco med frågestunder finns på Ung i Sveriges facebooksida, men kommer även att sammanställas av FARR.

orange knapp

Viktigt!

Kontakt

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391,
101 27  STOCKHOLM

Medlemssidor

Medlemssidorna är just nu stängda på grund av resursbrist. Vi hoppas kunna öppna ett nytt medlemsforum på en annan plattform.

Stöd FARR!

  

SWISH

123 327 8983

Postgiro 520890-5