rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till EU-material
HEMAKTUELLT & PRESSNotiserUng i Sverige bjuder in till ny manifestation

Ung i Sverige bjuder in till ny manifestation

putnuÅRSDAGEN FÖR SITTSTREJKEN 6 AUGUSTI SÅ STREJKAR VI IGEN! skriver Ung i Sverige och fortsätter: Vi kräver mer. En majoritet av riksdagen har redan gett oss rätt i och med gymnasielagen, därför kan de tillsammans nu genomföra en långsiktig lösning. Vi ska visa styrkan i ett civilsamhälle som vill och kan växa och välkomna!

VI VILL SE * Permanenta uppehållstillstånd till ensamkommande barn  och ungdomar som varit i Sverige i över ett års tid. * Ny bedömning av säkerhetsläget i Afghanistan och ett stopp för utvisningarna dit.

Tid och plats: 6 augusti - 12 augusti, 10.00 - 22.00 varje dag, Mynttorget, gamla stan, Stockholm

 

Bakgrund, från Ung i Sverige:

Tusentals utvisningshotade ungdomar som missgynnats av vårdslösa politiska beslut från 2015 fram till nu har samlats u strejk och aktion i massor det senaste året. För ett år sen gjorde började en historisk strejk mot utvisningarna till Afghanistan som gick från Mynttorget till Medborgarplatsen till Norra Bantorget. Det har gjorts hundratals aktioner sen dess, debatter, nya familjehem och stoppade utvisningar.

Den senaste utvecklingen är ännu en ångestvåg när den så kallade gymnasielagen underkändes i svenska domstolar. Än vet man inte vart det leder men ungdomarna kan inte vänta. Att kastas mellan hopp och förtvivlan år efter år skapar djupa sår både i själen och på ungdomarnas armar. Det river även upp sår i samhället när nya familjer splittras och civilsamhället får bära ohälsan som samhället skulle kunna åtgärda.

En majoritet i riksdagen har redan röstat för vad man menade skulle vara en lösning för ensamkommande, nu kan de inte bara i ambition utan också konkret lösa situationen med uppehållstillstånd och en trygg framtid.

Vad kan du göra? Strejka med oss!
Kom till Stockholm veckan 6 augusti - 12 augusti, när vi är många så får vi igenom våra krav. Om du inte kan så går dte att anordna en lokal strejk för #PUTNU som vi kan sprida i våra kanaler. Mobilisera människor i uppropet och kräv Permanenta uppehållstillstånd för ensamkommande barn och unga!

Läs hela uppropet, se undertecknare och kontaktuppgifter på eventets facebook-sida!

Se även eventet för Asylstafettens målgång den 7 augusti på samma plats!

 

FARR: Frys återtagandeavtalet med Afghanistan!

Följande text är hämtad ur FARR:s uppmaning i juni då gymnasielagen skulle antas:

"FARR önskar som många andra att valet inte hade stått så här. Det ska inte behövas en krånglig lagstiftning för en specifik grupp. Vi vill egentligen inte att närvaro i skolan ska avgöra vem som får uppehållstillstånd. Det stora problemet är att svenska myndigheters bedömning av vissa konflikter, inte minst den i Afghanistan och de unga exilafghanernas skyddsbehov är orimligt strikt. Sverige sticker ut i statistiken. Italien och Schweiz utvisar i stort sett inga till Afghanistan. Finland låter mer än 70 % stanna, Norge mer än 60 %. I Belgien och Tyskland är siffran ungefär 50% - och i Sverige 30 %. Andelen har blivit mindre varje år sedan 2014 trots att säkerhetsläget i Afghanistan har blivit sämre.

Lagen är full av brister. Det finns ingen överenskommelse med kommunerna om hur dessa ungdomar ska överleva, hitta någonstans att bo och inte minst en skola som vill ta emot dem, nu när de får stanna just för att gå i gymnasiet.

Vi vill också påpeka att även om lagen antas kommer flera tusen ungdomar med utvisningsbeslut att finnas kvar i precis samma situation som de som råkar omfattas av lagens omotiverade datumgränser.

De värst drabbade är de unga som fått vänta lika länge men fortfarande var barn när de fick beslut och inte har skrivits upp i ålder, men ändå har fått utvisningsbeslut med hänvisning till att de nog har släktingar som kan ta hand om dem. När detta inte stämmer får barnen vänta i Sverige tills de fyller 18 och därefter kan utvisningen verkställas. Detta är grymt och ovärdigt Sverige. Denna grupp omfattas varken av de gamla eller de nya gymnasiereglerna. Det hjälper inte att de sköter sig och går i skolan.

Vi uppmanar riksdagen

 • att anta gymnasielagen och komplettera den med uppdrag åt kommunerna att sörja för boende och gymnasieplatser,
 • att frysa återtagandeavtalet med Afghanistan i nuvarande läge,
 • att begära av regeringen att sätta stopp för tidsbegränsade uppehållstillstånd och uppskjuten verkställighet för minderåriga och
 • att initiera en utredning om hur skyddet kan stärkas för asylsökande från terrordrabbade länder."

Se även breven från FARR:s ordförande Emma Persson till migrationsministern och migrationsverket om ungdomarna som ställs på gatan i väntan på hur gymnasielagen ska tillämpas!

 

orange knapp

Viktigt!

 • Extra medlemsmöte 26 april!

    Viktig information till våra medlemmar och medlemsföreningar!  FARR:s ekonomiska redovisning har i år blivit försenad. På grund av det har vi inte haft möjlighet att hantera FARR:s bokslut, revisiongsberättelse eller frågan om styrelsens...

  Läs mer ...

 • Info till dig som vill gå med i FARR

  Beställningskupongen på FARR:s hemsida har en längre tid fungerat dåligt. Många enskilda och föreningar som försökt bli medlemmar i FARR eller prenumerera på Artikel 14 har fastnat i svårtydda bildfrågor eller att deras mailadress inte har...

  Läs mer ...

 • Frivilligorganisationernas krav till politikerna

  De senaste årens migrationspolitik har kännetecknats av en lång rad förändringar som genomförts i snabb takt utan regelrätta utredningar och förarbeten. Konsekvensanalyser har många gånger helt saknats." Så inleddes ett brev från representanter för...

  Läs mer ...

Kontakt

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391,
101 27  STOCKHOLM

Medlemssidor

Medlemssidorna är just nu stängda på grund av resursbrist. Vi hoppas kunna öppna ett nytt medlemsforum på en annan plattform.

Stöd FARR!

  

SWISH

123 327 8983

Postgiro 520890-5