rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Provisorisk EU-artikel
HEMAKTUELLT & PRESSNotiserTio ledare hyllas för sin kamp för barn utan papper

Tio ledare hyllas för sin kamp för barn utan papper

C10 Facebook 1200x630px

FARR:s Sanna Vestin är en av de tio pristagarna då Hugo Stenbecks stiftelse utser "Child 10" 2018. Utmärkelsen innebär bland annat 10.000 USD till FARR:s arbete och stöd för fortsatt samverkan för barns rättigheter.

Child 10 Awards, som instiftats av Sophie Stenbeck Family Foundation och Sara Damber, identifierar varje år 10 modiga och inspirerande ledare som kämpar för de mest utsatta barnen. Utöver det ekonomiska bidraget får pristagarna organisatoriskt stöd för att utveckla sitt arbete. Child 10 är partipolitiskt obundet och drivs idag av Hugo Stenbecks stiftelse och Sophie Stenbeck Family Foundation. Bland tidigare års uppmärksammade pristagare finns bl. a. Oby Ezekwesili, som tilldelades priset i närvaro av H.M. Drottning Silvia efter att ha initierat uppropet #BringBackOurGirls.

Pristagarna har ofta utsetts från utsatta områden runt om i världen, där barns rättigheter kränks, men försvaras av frivilligorganisationer. I år riktas uppmärksamheten på papperslösa barn som saknar rättigheter även i västvärlden och de tio pristagarna kommer alla från USA eller Sverige. Årets pris delas ut i samarbete med Malmö Stad och Barnrättsbyrån.

Nio av årets pristagare kommer till Malmö för en pris-ceremoni på Scandic Hotel Triangeln den 4 december kl 15:30. En av pristagarna befinner sig själv i en papperslös situation i USA och kan därför inte lämna landet och komma till Malmö. I samband med prisceremonin anordnas även toppmötet Child 10 Summit i Malmö där pristagarna får möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter och bygga vidare på den samlade kunskapen för att fortsätta utveckla arbetet för barn som lever i papperslöshet, berättar stiftelsen.

– Årets pristagare är modiga och inspirerande ledare som verkligen står upp för de mest utsatta barnen. De är hängivna experter och aktivister som står fast för barnets rättigheter i en samhällsutveckling där hårdare klimat på alla sätt slår hårdast mot de barn som är mest utsatta. Jag är väldigt stolt att vi har möjlighet att hylla dem i Malmö och stötta dem framåt för att de gemensamt ska kunna växla upp arbetet för barn i papperslöshet, säger Sara Damber, social entrepenör som grundade Child 10.

Tusentals barn lever i Sverige i en utsatt situation på grund av de nya asylreglerna och för många är varje dag en kamp för överlevnad, skriver stiftelsen i sitt pressmeddelande, och fortsätter: I USA riskerar barn som söker asyl inlåsning och deportering utan chans till rättvis prövning. Child 10 bjuder in till toppmöte och prisutdelning i Malmö för dessa ledande experter och aktivister runt om i både Sverige och USA som gör banbrytande insatser för att säkra dessa barns rättigheter.

 

Årets pristagare är:

 • Eliot Wieslander, Sverige, generalsekreterare för Läkare i världen som arbetar med bistå människor i utsatta situationer med hälso- och sjukvårdsinsatser och juridisk rådgivning.
 • Hanna Scott, Sverige , projektledare för Ensamma barn på flykt, Unga forum vid Skåne stadsmission, som arbetar med basalt stöd som mat och kläder men också social och juridisk rådgivning till barn och unga som kommer till Sverige utan vårdnadshavare.
 • Jonathan Jayes Green, USA, en av grundarna till Undocublack Network som skapar community och ger stöd samt driver opinion för särskilt lyfta situationen för papperslösa svarta i USA.
 • Jonathan Ryan, USA, Verksamhetschef för RAICES som erbjuder gratis och subventionerad juridiskt stöd till barn och familjer som flytt eller invandrat till centrala och södra Texas.
 • Lenni Benson, USA , grundare av Safe passage project som arbetar med att ge kostnadsfri juridisk rådgivning för barn som söker asyl i USA.
 • Matilda Brinck-Larsen, Sverige, grundare av frivilligorganisationen Agape som erbjuder stöd för barn som blivit utvisade, åldersuppskrivna eller flyttats från sina boenden.
 • Nora Phillips, USA, grundare av Al Otro Lado som arbetar med juridisk utbildning och rådgivning samt medicinskt stöd vid gränsen mellan USA och Mexico.
 • Omid Mahmoudi, Sverige, grundare av Ensamkommandes förbund som är en politisk och religiöst obunden ideell förening med syfte att underlätta och förbättra livet för nyanlända och ensamkommande unga.
 • Sanna Vestin, Sverige, informatör i asylfrågor och tidigare ordförande i FARR, Flyktinggruppernas riksråd, samt driver informationskanalen Asylnytt med syfte att öka kunskapen om asylrätt.
 • Stephen W Manning, USA, grundare av Innovation law lab som genom tekniska plattformar driver asylprocesser vid amerikanska gränser online och stöttar de jurister som arbetar på plats.

Läs mer om Child 10 på child10.org eller följ Child 10 på facebook.  Pristagarna presenteras även med filmer, se filmen om Sanna Vestin och FARR.

orange knapp

Viktigt!

 • Förlängning och permanent uppehållstillstånd

  Denna artikel gäller alla som har haft tidsbegränsat tillstånd enligt den tillfälliga lagen och ska försöka få ett permanent tillstånd genom arbete. Reglerna gäller vid förlängning efter uppehållstillstånd på grund av skyddsbehov, ömmande...

  Läs mer ...

 • Förslaget till ändrad Utlänningslag - med tillägg

  Den 15 september presenterade en parlamentarisk kommitté ett förslag till ändringar främst i Utlänningslagen. Ändringarna ska enligt förslaget börja gälla samtidigt som den tillfälliga lagen har löpt ut, den 20 juli 2021. Regeringen har skickat ut...

  Läs mer ...

 • FARR om den framtida asylpolitiken

  "Flyktingen kom inte för att bli arbetskraft. Människor är olika, vissa lär sig snabbt, andra långsamt. Hotet från hemlandet finns oavsett om asylsökande har förmåga att lära sig språket eller inte. Asyllagen måste vara human, den måste se till...

  Läs mer ...

Kontakt

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391,
101 27  STOCKHOLM

Medlemssidor

Medlemssidorna är just nu stängda på grund av resursbrist. Vi hoppas kunna öppna ett nytt medlemsforum på en annan plattform.

Stöd FARR!

  

SWISH

123 327 8983

Postgiro 520890-5