Tio ledare hyllas för sin kamp för barn utan papper

C10 Facebook 1200x630px

FARR:s Sanna Vestin är en av de tio pristagarna då Hugo Stenbecks stiftelse utser "Child 10" 2018. Utmärkelsen innebär bland annat 10.000 USD till FARR:s arbete och stöd för fortsatt samverkan för barns rättigheter.

Child 10 Awards, som instiftats av Sophie Stenbeck Family Foundation och Sara Damber, identifierar varje år 10 modiga och inspirerande ledare som kämpar för de mest utsatta barnen. Utöver det ekonomiska bidraget får pristagarna organisatoriskt stöd för att utveckla sitt arbete. Child 10 är partipolitiskt obundet och drivs idag av Hugo Stenbecks stiftelse och Sophie Stenbeck Family Foundation. Bland tidigare års uppmärksammade pristagare finns bl. a. Oby Ezekwesili, som tilldelades priset i närvaro av H.M. Drottning Silvia efter att ha initierat uppropet #BringBackOurGirls.

Pristagarna har ofta utsetts från utsatta områden runt om i världen, där barns rättigheter kränks, men försvaras av frivilligorganisationer. I år riktas uppmärksamheten på papperslösa barn som saknar rättigheter även i västvärlden och de tio pristagarna kommer alla från USA eller Sverige. Årets pris delas ut i samarbete med Malmö Stad och Barnrättsbyrån.

Nio av årets pristagare kommer till Malmö för en pris-ceremoni på Scandic Hotel Triangeln den 4 december kl 15:30. En av pristagarna befinner sig själv i en papperslös situation i USA och kan därför inte lämna landet och komma till Malmö. I samband med prisceremonin anordnas även toppmötet Child 10 Summit i Malmö där pristagarna får möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter och bygga vidare på den samlade kunskapen för att fortsätta utveckla arbetet för barn som lever i papperslöshet, berättar stiftelsen.

– Årets pristagare är modiga och inspirerande ledare som verkligen står upp för de mest utsatta barnen. De är hängivna experter och aktivister som står fast för barnets rättigheter i en samhällsutveckling där hårdare klimat på alla sätt slår hårdast mot de barn som är mest utsatta. Jag är väldigt stolt att vi har möjlighet att hylla dem i Malmö och stötta dem framåt för att de gemensamt ska kunna växla upp arbetet för barn i papperslöshet, säger Sara Damber, social entrepenör som grundade Child 10.

Tusentals barn lever i Sverige i en utsatt situation på grund av de nya asylreglerna och för många är varje dag en kamp för överlevnad, skriver stiftelsen i sitt pressmeddelande, och fortsätter: I USA riskerar barn som söker asyl inlåsning och deportering utan chans till rättvis prövning. Child 10 bjuder in till toppmöte och prisutdelning i Malmö för dessa ledande experter och aktivister runt om i både Sverige och USA som gör banbrytande insatser för att säkra dessa barns rättigheter.

 

Årets pristagare är:

Läs mer om Child 10 på child10.org eller följ Child 10 på facebook.  Pristagarna presenteras även med filmer, se filmen om Sanna Vestin och FARR.