rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till EU-material
HEMAKTUELLT & PRESSNotiserPalestinier manifesterar för uppehållstillstånd

Palestinier manifesterar för uppehållstillstånd

upprop palestinier bildIllustration från de strejkandes flygblad.

Åter protesterar palestinier mot att Sverige inte beviljar dem uppehållstillstånd. Sedan mer än en månad pågår en sittstrejk på Gustaf Adolfs Torg i Göteborg och den 29 februari hålls en stödmanifestation. Protesterna riktar sig både mot utvisningsbesluten till områden i konflikt och mot att palestinier får utvisningsbeslut till länder som inte tar emot dem. Statslösa palestinier hamnar i limbo utan rättigheter, en situation som kan pågå i många år.

I de strejkandes upprop som kan läsas här uppmanas människor att komma förbi och prata med dem och ställa sina frågor. De strävar också efter stöd från andra organisationer och jurister men det är svårt att få uppmärksamhet för ett problem som har varit bestående under så lång tid. En manifestation för de palestinska flyktingarna hålls i Brunnsparken klockan 14 lördagen den 29 februari, se facebook-event!

FARR har flera gånger tidigare protesterat mot hur palestinierna behandlas. Bland dem finns barnfamiljer vars barn är födda och uppvuxna i Sverige, men saknar normala rättigheter. Idag finns palestinier som flytt krigets Syrien bland dem som fått utvisningsbeslut och utvisningsbeslut tas åter för palestinier från Gaza efter ett par års paus.

Många av palestinierna har utvisningsbeslut som inte kan verkställas oberoende av hur de själva agerar. Limbo-situationen beskrevs i en statlig utredning, vars förslag lades fram 2017 men som regeringen tycks ha glömt bort. Läs mer om dessa problem i FARR:s remissvar.

Situationen för människor i limbo har förvärrats sedan en lagändring 2016 som medfört att vuxna som inte får ett uppehållstillstånd saknar rätt till boende och bidrag, samtidigt som de varken får arbeta eller studera. Nu föreslås ännu hårdare tag för att effektivisera utvisningarna. Men inget kan vinnas genom att straffa människor för en situation som de inte kan påverka, som FARR:s Sara Edvardson Ehrnborg och Sanna Vestin påpekade i en DN-artikel nyligen.

Palestinier i liknande situation har känt sig tvungna att protestera flera gånger tidigare, bland annat genom en utdragen hungerstrejk 2014. Den nu pågående aktionen i Göteborg inleddes den 8 januari. Varken media eller vädret har varit vänliga mot de strejkande, men det har inte hindrat att manifestationer nu satt igång även i Malmö, se bilden nedan. Enligt samorganisationen PASA (Palestinian Asylum Seekers Association) kommer de att fortsätta i Stockholm.

palestinier malmo 1Bild från facebookgruppen Palestinian Refugees Rights. Demonstration utanför Migrationsverket i Malmö.

orange knapp

Viktigt!

  • Info till dig som vill gå med i FARR

    Beställningskupongen på FARR:s hemsida har en längre tid fungerat dåligt. Många enskilda och föreningar som försökt bli medlemmar i FARR eller prenumerera på Artikel 14 har fastnat i svårtydda bildfrågor eller att deras mailadress inte har...

    Läs mer ...

  • Frivilligorganisationernas krav till politikerna

    De senaste årens migrationspolitik har kännetecknats av en lång rad förändringar som genomförts i snabb takt utan regelrätta utredningar och förarbeten. Konsekvensanalyser har många gånger helt saknats." Så inleddes ett brev från representanter för...

    Läs mer ...

Kontakt

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391,
101 27  STOCKHOLM

Medlemssidor

Medlemssidorna är just nu stängda på grund av resursbrist. Vi hoppas kunna öppna ett nytt medlemsforum på en annan plattform.

Stöd FARR!

  

SWISH

123 327 8983

Postgiro 520890-5