Palestinier manifesterar för uppehållstillstånd

upprop palestinier bildIllustration från de strejkandes flygblad.

Åter protesterar palestinier mot att Sverige inte beviljar dem uppehållstillstånd. Sedan mer än en månad pågår en sittstrejk på Gustaf Adolfs Torg i Göteborg och den 29 februari hålls en stödmanifestation. Protesterna riktar sig både mot utvisningsbesluten till områden i konflikt och mot att palestinier får utvisningsbeslut till länder som inte tar emot dem. Statslösa palestinier hamnar i limbo utan rättigheter, en situation som kan pågå i många år.

I de strejkandes upprop som kan läsas här uppmanas människor att komma förbi och prata med dem och ställa sina frågor. De strävar också efter stöd från andra organisationer och jurister men det är svårt att få uppmärksamhet för ett problem som har varit bestående under så lång tid. En manifestation för de palestinska flyktingarna hålls i Brunnsparken klockan 14 lördagen den 29 februari, se facebook-event!

FARR har flera gånger tidigare protesterat mot hur palestinierna behandlas. Bland dem finns barnfamiljer vars barn är födda och uppvuxna i Sverige, men saknar normala rättigheter. Idag finns palestinier som flytt krigets Syrien bland dem som fått utvisningsbeslut och utvisningsbeslut tas åter för palestinier från Gaza efter ett par års paus.

Många av palestinierna har utvisningsbeslut som inte kan verkställas oberoende av hur de själva agerar. Limbo-situationen beskrevs i en statlig utredning, vars förslag lades fram 2017 men som regeringen tycks ha glömt bort. Läs mer om dessa problem i FARR:s remissvar.

Situationen för människor i limbo har förvärrats sedan en lagändring 2016 som medfört att vuxna som inte får ett uppehållstillstånd saknar rätt till boende och bidrag, samtidigt som de varken får arbeta eller studera. Nu föreslås ännu hårdare tag för att effektivisera utvisningarna. Men inget kan vinnas genom att straffa människor för en situation som de inte kan påverka, som FARR:s Sara Edvardson Ehrnborg och Sanna Vestin påpekade i en DN-artikel nyligen.

Palestinier i liknande situation har känt sig tvungna att protestera flera gånger tidigare, bland annat genom en utdragen hungerstrejk 2014. Den nu pågående aktionen i Göteborg inleddes den 8 januari. Varken media eller vädret har varit vänliga mot de strejkande, men det har inte hindrat att manifestationer nu satt igång även i Malmö, se bilden nedan. Enligt samorganisationen PASA (Palestinian Asylum Seekers Association) kommer de att fortsätta i Stockholm.

palestinier malmo 1Bild från facebookgruppen Palestinian Refugees Rights. Demonstration utanför Migrationsverket i Malmö.