De senaste årens migrationspolitik har kännetecknats av en lång rad förändringar som genomförts i snabb takt utan regelrätta utredningar och förarbeten. Konsekvensanalyser har många gånger helt saknats."
Så inleddes ett brev från representanter för tio frivilligorganisationer som i början av februari sändes till den parlamentariska kommittén som utreder Sveriges framtida migrationspolitik. FARR är en av de organisationer som står bakom kraven i brevet. Kraven rör familjeåterförening, humanitära skäl, permanenta uppehållstillstånd och praktiska verkställighetshinder.
Brevet fortsätter:
"Vi välkomnar en parlamentarisk utredning som vi hoppas kan lämna förslag utifrån evidensbaserad kunskap och en väl genomförd konsekvensanalys som kan visa eventuella effekter för både enskilda och samhället i stort.
Vi, organisationer som skickar det här brevet, har en lång erfarenhet av att arbeta med personer i olika faser av migrationsprocessen och har således en lång och bred evidens i dessa frågor. Flera av oss arbetar också som juridiska ombud i processen och besitter en djup juridisk expertis i frågorna. Med anledning av detta vill vi dela några huvudsakliga punkter som vi anser att utredningen och den framtida lagstiftningen bör innehålla.
2020-03-02
Anna Lindenfors, generalsekreterare, Amnesty International Sverige
Erica Molin, generalsekreterare Asylrättscentrum
Henrik Alberius, ordförande Caritas Sverige
Anders L. Pettersson, executive director, Civil Rights Defenders
Sara Edvardson Ehrnborg, ordförande FARR - Flyktinggruppernas riksråd
Lotta Säfström, ordförande Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner
Helena Thybell, generalsekreterare Rädda Barnen
Helén Ottosson Lovén, generalsekreterare Svenska kyrkan
Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset
Pernilla Baralt, generalsekreterare UNICEF Sverige"