rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Provisorisk EU-artikel
HEMAKTUELLT & PRESSNotiserAsylgruppen Malmö

Asylgruppen Malmö

Asylgruppen i Malmö har låtit tala om sig mer än en gång de senaste månaderna. Till Malmö kommer  en stor del av de barn som söker sig ensamma till Sverige. Många av dem blir kvar i staden - det gäller även de ungdomar som får avslag och håller sig undan. Det var också i Malmö som REVA-projektet först startade - myndigheternas samarbete för effektivare verkställighet av utvisningbeslut. Asylgruppen i Malmö har blivit allt från juristgrupp till del av en fristadsrörelse. Långt innan REVA blivit ett begrepp i debatten slog Asylgruppen i Malmö larm om de ökande poliskontrollerna, misstänkt angiveri och rädslan bland utvisningshotade asylsökande och papperslösa. Nu uppmärksammas gruppens arbete i flera reportage.

Asylgruppen i Malmö har bland annat porträtterats i tidskriften Neo nr 1/2013. Tidskriften följde "Jenny", som berättade om killen hon haft inneboende i två år:

"- Han kan inte hjälpa sin familj som lever i fara i hans hemland. Inte sörja för sin egen trygghet. Vart han än har åkt har han jagats av polis. Inte fått hjälp, bara misstänkliggjorts och ifrågasatts. Han ser ju mycket här i Sverige av den andra världen, som är trevlig att bo i med sjukvård, utbildning och möjligheter till ett gott liv. Men för honom är den inte tillgänglig."

Studio Ett i Sveriges Radio den 23 april följde också Asylgruppens vardag och uppmärksammade fenomenet "Fristad Malmö", företag som sponsrar papperslösa med mat, kläder och annat.

"Bland de som lever utan papper i Sverige sprider sig ryktet om att mycket hjälp går att få just i Malmö" kommenterar reportern, men det är ett beröm som Asylgruppen inte så gärna vill höra. De är aktivister som ställer upp på fritiden, precis som aktivister på andra håll i landet och de kan inte hjälpa alla som söker sig dit.

Hur kan du stödja Asylgruppen i Malmö? Genom att inspireras av dem - och genom att stödja ekonomiskt eller på annat sätt: Se Asylgruppens hemsida och Malmö Fristad!

orange knapp

Viktigt!

 • Förlängning och permanent uppehållstillstånd

  Denna artikel gäller alla som har haft tidsbegränsat tillstånd enligt den tillfälliga lagen och ska försöka få ett permanent tillstånd genom arbete. Reglerna gäller vid förlängning efter uppehållstillstånd på grund av skyddsbehov, ömmande...

  Läs mer ...

 • Förslaget till ändrad Utlänningslag - med tillägg

  Den 15 september presenterade en parlamentarisk kommitté ett förslag till ändringar främst i Utlänningslagen. Ändringarna ska enligt förslaget börja gälla samtidigt som den tillfälliga lagen har löpt ut, den 20 juli 2021. Regeringen har skickat ut...

  Läs mer ...

 • FARR om den framtida asylpolitiken

  "Flyktingen kom inte för att bli arbetskraft. Människor är olika, vissa lär sig snabbt, andra långsamt. Hotet från hemlandet finns oavsett om asylsökande har förmåga att lära sig språket eller inte. Asyllagen måste vara human, den måste se till...

  Läs mer ...

Kontakt

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391,
101 27  STOCKHOLM

Medlemssidor

Medlemssidorna är just nu stängda på grund av resursbrist. Vi hoppas kunna öppna ett nytt medlemsforum på en annan plattform.

Stöd FARR!

  

SWISH

123 327 8983

Postgiro 520890-5