rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till EU-material
HEMAKTUELLT & PRESSNotiserAsylgruppen Malmö

Asylgruppen Malmö

Asylgruppen i Malmö har låtit tala om sig mer än en gång de senaste månaderna. Till Malmö kommer  en stor del av de barn som söker sig ensamma till Sverige. Många av dem blir kvar i staden - det gäller även de ungdomar som får avslag och håller sig undan. Det var också i Malmö som REVA-projektet först startade - myndigheternas samarbete för effektivare verkställighet av utvisningbeslut. Asylgruppen i Malmö har blivit allt från juristgrupp till del av en fristadsrörelse. Långt innan REVA blivit ett begrepp i debatten slog Asylgruppen i Malmö larm om de ökande poliskontrollerna, misstänkt angiveri och rädslan bland utvisningshotade asylsökande och papperslösa. Nu uppmärksammas gruppens arbete i flera reportage.

Asylgruppen i Malmö har bland annat porträtterats i tidskriften Neo nr 1/2013. Tidskriften följde "Jenny", som berättade om killen hon haft inneboende i två år:

"- Han kan inte hjälpa sin familj som lever i fara i hans hemland. Inte sörja för sin egen trygghet. Vart han än har åkt har han jagats av polis. Inte fått hjälp, bara misstänkliggjorts och ifrågasatts. Han ser ju mycket här i Sverige av den andra världen, som är trevlig att bo i med sjukvård, utbildning och möjligheter till ett gott liv. Men för honom är den inte tillgänglig."

Studio Ett i Sveriges Radio den 23 april följde också Asylgruppens vardag och uppmärksammade fenomenet "Fristad Malmö", företag som sponsrar papperslösa med mat, kläder och annat.

"Bland de som lever utan papper i Sverige sprider sig ryktet om att mycket hjälp går att få just i Malmö" kommenterar reportern, men det är ett beröm som Asylgruppen inte så gärna vill höra. De är aktivister som ställer upp på fritiden, precis som aktivister på andra håll i landet och de kan inte hjälpa alla som söker sig dit.

Hur kan du stödja Asylgruppen i Malmö? Genom att inspireras av dem - och genom att stödja ekonomiskt eller på annat sätt: Se Asylgruppens hemsida och Malmö Fristad!

orange knapp

Viktigt!

  • Info till dig som vill gå med i FARR

    Beställningskupongen på FARR:s hemsida har en längre tid fungerat dåligt. Många enskilda och föreningar som försökt bli medlemmar i FARR eller prenumerera på Artikel 14 har fastnat i svårtydda bildfrågor eller att deras mailadress inte har...

    Läs mer ...

  • Frivilligorganisationernas krav till politikerna

    De senaste årens migrationspolitik har kännetecknats av en lång rad förändringar som genomförts i snabb takt utan regelrätta utredningar och förarbeten. Konsekvensanalyser har många gånger helt saknats." Så inleddes ett brev från representanter för...

    Läs mer ...

Kontakt

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391,
101 27  STOCKHOLM

Medlemssidor

Medlemssidorna är just nu stängda på grund av resursbrist. Vi hoppas kunna öppna ett nytt medlemsforum på en annan plattform.

Stöd FARR!

  

SWISH

123 327 8983

Postgiro 520890-5