Snart kommer asylstafetten!

Gå från Malmö till Stockholm för en human asylpolitik!

timthumb

”Jag heter Ali och jag kommer från Ghazni, en liten stad i Afghanistan. För folkgruppen hazarer, som jag tillhör, innebär vår religion, vårt språk och vårt utseende stora problem. Vi förföljs vart vi än kommer. Därför flydde jag. Nu är jag i Sverige, efter en lång och svår väg genom Europa. Här tvingas jag att fortsätta kämpa för mitt liv.”

Ali som länge levt gömd i Sverige är en av initiativtagarna till Asylstafetten. Planen är att i sommar gå  från Malmö till Stockholm och längs vägen samtala med människor om flyktingpolitiken och vilken värld vi vill leva i.

FARR:s styrelse stödjer initiativet och hoppas att FARR-medlemmar kommer att ha möjlighet att hjälpa till på olika sätt.

Asylstafettens plattform inleds med Alis ord om hans bakgrund, och fortsätter:
"Ali som länge levt gömd i Sverige är en av initiativtagarna till denna kraftsamling. I sommar går vi från Malmö till Stockholm för en human flyktingpolitik. Längs med vägen samtalar vi med människor om den värld vi vill leva i. Sverige bör vara en fristad för människor som söker skydd från krig och förföljelse. Vi vill se ett samhälle som gör sitt yttersta för att upprätthålla de mänskliga rättigheterna och principen om barnets bästa. Fler måste få skydd och papperslösas rättigheter måste respekteras.

Asylstafetten handlar om att lyssna på dem som drabbas av den nuvarande flyktingpolitiken – och att ta deras berättelser på allvar.

Som det ser ut idag får många inte ens sina asylskäl prövade här. Dublinförordningen gör att flyktingar deporteras till EU-länder som Italien och Malta varifrån vittnesmål om missförhållanden är allt för vanliga. Särskilt brådskande är att barn undantas från denna praxis.

Engagera dig! Du kan stödja initiativet både som enskild och som partipolitisk obunden organisation. Vi välkomnar er som vill gå med i stafetten en eller flera dagar.

Preliminär resväg: Malmö-Lund-Landskrona-Helsingborg-Åstorp-Örkelljunga-Markaryd-Ljungby-Värnamo-Vaggeryd-Jönköping-Gränna, Mjölby-Linköping-Norrköping-Nyköping-Trosa-Stockholm."
Läs mer på Asylstafettens hemsida och på Facebook-sidan.