Afghaner hungerstrejkar

På tre platser i landet hungerstrejkar asylsökande från Afghanistan. Sex män inledde aktionen i Holmsund redan den 15 april och några dagar senare anslöt sig ett tiotal afghaner i Boden. I Uppsala hungerstrejkar sedan en vecka sju tonåringar.
Tillägg 13-05-13: Söndag kväll 12 maj avbröts hungerstrejken i Boden, för att deltagarna skulle klara av att lämna in och diskutera nya ansökningar. Mer information kommer.

demo gavle

Demonstration i Gävle 10 maj, foto Zahra Naseri

När detta skrivs har många alltså varit utan mat i mer än tre veckor och är mycket medtagna. De flesta har fått slutligt beslut om avslag men vädjar att få stanna i Sverige, eftersom de menar att Afghanistan fortfarande är i konflikt och de inte är säkra. Också ungdomarna i Gävle har beslut om utvisning till Afghanistan eller om överföring till EU-länder där de farit illa.

Stödet för de hungerstrejkandes sak växer på olika sätt, genom manifestationer som den i Gävle på fredagen, namninsamling, brev till Migrationsministern, vädjanden till polisen och Migrationsverket. Dessutom pågår ett arbete, bl.a. genom FARR, för att ta fram aktuell information om säkerhetsläget i Afghanistan och i de enskilda ärendena som underlag för nya ansökningar.

I Boden demonstrerade ett hundratal personer den 24 april. I Älvsbyn visade en rad partier och organisationer sitt stöd på ett ovanligt sätt genom en samling i fullmäktigesalen den 6 maj. Samma dag strejkade ett hundratal elever från Vasaskolan i Gävle för att istället visa sitt stöd för de hungerstrejkande kamraterna. Den 8 maj hölls en manifestation på Rådhustorget i Umeå, och en ny planeras till måndagen den 13:e.

I marschen från Rådhustorget i Gävle till Migrationsverket den 10 maj visade flera hundra personer sitt stöd för kraven att ge amnesti till barn och att stoppa utvisningarna till Afghanistan.

På alla orterna har hungerstrejkande förts till sjukhus i omgångar, då de tappat medvetandet eller visat andra tecken på vätskebrist. Genom att de strejkande intar vätska kan aktionen pågå flera veckor. Men en långvarig näringsbrist blir till slut livshotande, och kan ge skador bl.a. på njurarna även om man överlever.

"Det räcker nu. Liv behöver inte offras för principer. Migrationsverket och polisen har möjlighet att hejda utvisningar när livet är hotat."  Det skrev FARR:s ordförande Sanna Vestin och vice ordförande Michael Williams i Flyktingbloggen. Detta var dagen efter en träff där Michael Williams deltagit mellan representanter för frivilligorganisationer och de hungersstrejkande afghanerna i Boden.

Anders Fänge, en av Sveriges främsta Afghanistankännare, underkände i Norrländska Socialdemokraten de svenska migrationsmyndigheternas resonemang i ensklida ärenden om hur de tillbakaskickade ska kunna hålla sig undan sina förföljare, och sammanfattade:

"Jag tycker att man ska titta närmare på huruvida man överhuvudtaget skicka tillbaka människor till Afghanistan. I all synnerhet eftersom så gott som alla oberoende bedömare förutser en osäker framtid med värre våldsamheter och en allvarligare krigssituation."

Namninsamlingen som pågår i Gävle hade vid en första inlämning till Migrationsverket den 10 maj samlat 2675 namn. Insamlingen pågår fortfarande.

Skriv under namninsamlingen
Facebooksida med kontinuerliga uppdateringar om situationen i Gävle

Några nyhetsartiklar från de senaste dagarna:

Aftonbladet 13-04-30: Beredda att dö – för att få stanna

Norrländska Socialdemokraten 13-05-01: "Nu måste Migrationsministern komma till Boden"

Västerbottens-Kuriren 13-05-02: "Döden, terrorister eller drogmaffian" - Intervju om vad en av de hungerstrejkande fruktar

SvT Nyheter 13-05-06: Hungerstrejk påverkar inte Migrationsverket

Norrländska Socialdemokraten 13-05-06: Dags för diplomati (afghanska ambassaden träffar de hungerstrejkande)

Aftonbladet 13-05-06: De hungerstrejkar för att få stanna i Sverige - om ungdomarna i Gävle


Norrländska Socialdemokraten 13-05-07: "Talibanerna knackar inte på dörrar" - Intervjun med Anders Fänge

Gefle Dagblad 13-05-10: 100-tals stöttade flyktingarna


Några debattartiklar:

Sanna Vestin och Michael Williams i Flyktingbloggen 13-04-04: Att vara rädd om livet

Anna Olofsson i Norrländska Socialdemokraten: Låt dem inte dö

Johan Håkansson i Norrländska Socialdemokraten krönika 13-05-03: Tänk om det hade varit du eller jag?

Anna Jörgensdotter i Arbetarbladet 13-05-10: Jag ljuger för min dotter. Det kan hända i Sverige


Tidigare nyhetsartiklar:


Artiklar samlade i Asylnytt 23 april

Artiklar samlade i Asylnytt 30 april