rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till EU-material
HEMAKTUELLT & PRESSNotiserHalva Asylstafetten avklarad

Halva Asylstafetten avklarad

asylstafetten kaxholmFör ett par månader sedan kom Ali Ahmadi till ett av Asylgruppens möten i Malmö och berättade att han ville gå från Malmö till Stockholm för att uppmärksamma bristerna i svensk och europeisk flyktingpolitik. Han ville möta människor längs vägen och berätta om sina egna erfarenheter av ett liv på flykt från Afghanistan, först till ett liv utan rättigheter i Iran och sedan till ett liv utan rättigheter i Europa, präglat av tvångsutvisningar, Dublinförordningen och polisens ständiga sökande efter papperslösa.

Ali är tjugo år och är fortfarande på flykt då han ännu inte beviljats uppehållstillstånd i Sverige. Men hans idé blev verklighet. Asylstafetten pågår som bäst. Många hundra människor har hittills gått med olika sträckor. /Foto från Asylstafetten, facebook/

Ali kontaktade flera andra organisationer och berättade om sin idé för alla han mötte. Vi var många som fascinerades av hans vision och drivkraft samtidigt som vi undrade om det verkligen skulle gå att genomföra. Var sträckan för lång? Skulle det verkligen gå att hitta sovplatser längs hela vägen? Hur skulle vi hinna skaffa fram finansiering för projektet på så kort tid? Hur skulle det bli med säkerheten?

Idag den 30 juli är Asylstafetten inne på sin sjuttonde dag. Det innebär att den kärntrupp som tillsammans med Ali vandrar de 730 kilometerna till Stockholm nu har nått halvvägs. Det var inte bara Asylgruppare som fascinerades av Alis idé, ett 60-tal organisationer har ställt sig bakom initiativet. Med stöd från dessa och ett stort antal privatpersoner har Alis idé blivit verklighet. Runt 300 personer deltog i den första sträckan när Asylstafetten avgick från Malmö den 14 juli och sedan dess har människor anslutit sig till stafetten längs hela vägen för att vandra en eller flera dagar.

DSCN0361Varje kväll har en ny församling, organisation eller förening öppnat sina dörrar för att erbjuda Asylstafettens deltagare sovplats och mat. På flera orter har Asylstafetten tagits emot med konserter, dans eller filmvisningar. Under dagarnas långa vandringspass har privatpersoner mött upp stafetten och delat ut glass eller bjudit på saft. Deltagarna har träffat många människor längs vägen och berättat om Asylstafettens syfte, delat ut flygblad på golfbanor och torg, manifesterat utanför förvaret i Åstorp och hållit en minnesstund för Breiviks offer och för de människor som dött på grund av rasism på olika håll i världen på årsdagen av terrorattentaten i Oslo och på Utöya.

Intresset för Asylstafetten är stort och vandringen går att följa via facebook och twitter. Via podden 73 mil kan du lyssna på stafettdeltagarnas erfarenheter, reflektioner kring svensk flyktingpolitik och deras samtal med människor längs vägen. På Bambuser lägger Asylstafetten upp videoklipp från olika platser de passerar och på Youtube kan du följa den dokumentär som skapas längs vägen och som i sex delar skildrar stafetten.

DSCN0428Läs också initiativtagarna Abbas Ahmadi, Ali Ahmadi, Alireza Ahmadi, Alireza Hasanzada och Ali Reza Jafaris artikel här!
Det har också rapporterats flitigt om Asylstafetten i nationell och lokal media. Här kommer en länksamling:

DN, 14 juli: "Att leva som gömd är att inte finnas som människa, säger Ali Ahmadi och riktar skarp kritik mot Dublinförordningen". Läs mer!

Skånska Dagbladet, 14 juli: "Det är hemskt de som sitter hemma framför teven och tror att vi kommer till Sverige för att det är roligt, att vi är lycksökare. Men det är en katastrofal verklighet att vara flykting genom Europa, och att sedan leva gömd som papperslös i Sverige är som att sitta i fängelse utan att vara inlåst. Förhoppningsvis så kan det här bidra till en mer human flyktingpolitik." Läs mer!

SVT Sydnytt, 14 juli: "Jag har tappat sex år av mitt liv utan att jag fått något. Det är därför jag går och vill informera, säger Abbas Ahmadi". Läs mer!

Sydsvenskan, 14 juli: "Det finns inga illegala människor, bara dåliga regler, säger Alireza Ahmadi och pekar på en banderoll bakom sig". Läs mer!

1016829 229223820560239 544181629 nEXPO, 15 juli: "Människor frågar mig ibland 'hur var din resa till Sverige?' Jag säger då att det var ingen resa. Föra att det ska vara en resa skall det vara frivilligt." Läs mer!

Helsingborgs Dagblad, 15 juli: "Jag vill säga hej till hela Sverige. Jag gillar er, ni borde gilla mig. Vi är bättre tillsammans! Alireza Ahmadi" Läs mer!

Kyrkans Tidning, 15 juli: "Hela Svenska kyrkan i Malmö ställer sig bakom plattformen, berättar Ann Aldén, kyrkoherde i Västra Skrävlinge församling". Läs mer!

Sveriges Radio Studio ett, 16 juli: "Jag kämpade för mig själv innan, men nu vill jag kämpa för andra människor. Det finns många människor som fortfarande är gömda. De är hela tiden rädda. Jag har känt det själv när jag var papperslös. Alltid var jag rädd och tänkte på vad som skulle hända med mig i framtiden, säger Azizollah Amir Mohammadi som nyligen fått uppehållstillstånd efter att ha levt papperslös i Sverige i arton månader." Läs mer!

Helsingborgs Dagblad, 16 juli: "Vi gör inte detta för vår egen skull. Med marschen vill vi skapa förståelse för flyktingar. Vi är alla människor och vi tjänar på att samarbeta. Vi vill säga hej till alla svenskar, här kommer vi med kärlek, respekt och solidaritet! säger Alireza Ahmadi". Läs mer!

Dagen, 16 juli: "Vi vill att asylprocessen ska ses över och bli mer rättsäker. Vi upplever att den nuvarande flyktingpolitiken har skapat sämre möjligheter att ta sig in i landet legalt för att söka asyl, säger Maria Svensson som planerat stafetten". Läs mer!

Sveriges Radio, P4 Malmöhus, 17 juli: "Jag är en fånge. Vi har inga rättigheter. Sverige säger att de har mänskliga rättigheter men jag tror inte på det, säger Nooreddin Salem Abdelhady inifrån förvaret i Åstorp." Läs mer!
Smålänningen, 19 juli: "Jag går tillsammans med de andra för att kunna möta alla människor på vägen och prata om asylpolitik och min och andras situation. Jag kan inte åka tillbaka, och samma sak gäller för många andra. Situationen i Afghanistan är väldigt svår, säger Haffizula Sharifi". Läs mer!

SVT Smålandsnytt, 19 juli: "Jag lämnade Afghanistan för att jag ville komma till ett tryggt land. Men att leva som gömd är som att leva i fängelse. Jag fick hela tiden sms om var jag inte skulle befinna mig, där det fanns poliser. Jag gick inte i skolan och vågade knappt gå till doktorn, berättar Abbas Ahmadi, som levde som gömd i Sverige i ett och ett halvt år". Läs mer!

Sveriges Radio P4 Jönköping, 22 juli: "Även privatpersoner engagerar sig. Arne Atterling från Värnamo är en av dem. – Stämningen är på topp och de har träffat väldigt mycket folk på vägen, berättar Arne Atterling". Läs mer!

2013-07-14 15.17.30Sydsvenskan, 23 juli: "Khosravi påminner oss därmed om det som Hanna Arendt påpekade och det som Asylstafetten nu återuppmärksammar: att idén om mänskliga rättigheter i betydelsen medborgerliga rättigheter alltid kollapsar i det ögonblick då vi konfronteras med dem som förlorat allt utom det rent mänskliga – det vill säga den tilltagande del av jordens befolkning, som varje dag är beroende av att återupprätta en villkorslös medmänsklighet, skriver Maria Hellström Reimer." Läs mer!

TV4 Jönköping, 23 juli: "Jag tycker att vi har slutat se det som människoöden och ser det som siffror mer och mer. När man inte ser människor som människor längre så behandlar man inte dem humant längre. När man bara blir någon i statistiken", säger Cecilia Hjortstam. Läs mer!

Värnamo Nyheter, 24 juli: "Flera av dem som kommer och lyssnar på oss blir mer intresserade av de här frågorna. Alla är välkomna att gå med oss och gärna lokalpolitiker. Jag vet att de kan få lite ont i fötterna, men då ger jag dem fotmassage, säger Abbas Ahmadi". Läs mer!

orange knapp

Viktigt!

  • Info till dig som vill gå med i FARR

    Beställningskupongen på FARR:s hemsida har en längre tid fungerat dåligt. Många enskilda och föreningar som försökt bli medlemmar i FARR eller prenumerera på Artikel 14 har fastnat i svårtydda bildfrågor eller att deras mailadress inte har...

    Läs mer ...

  • Frivilligorganisationernas krav till politikerna

    De senaste årens migrationspolitik har kännetecknats av en lång rad förändringar som genomförts i snabb takt utan regelrätta utredningar och förarbeten. Konsekvensanalyser har många gånger helt saknats." Så inleddes ett brev från representanter för...

    Läs mer ...

Kontakt

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391,
101 27  STOCKHOLM

Medlemssidor

Medlemssidorna är just nu stängda på grund av resursbrist. Vi hoppas kunna öppna ett nytt medlemsforum på en annan plattform.

Stöd FARR!

  

SWISH

123 327 8983

Postgiro 520890-5