rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till EU-material
HEMAKTUELLT & PRESSNotiserFler gruppdeportationer till Afghanistan kan följa

Fler gruppdeportationer till Afghanistan kan följa

Sent på kvällen den 10 september lyfte ett plan från Arlanda med destination Kabul. Ombord fanns elva personer med utvisningsbeslut. De flesta hade förts ombord med tvång och hade inte giltiga pass, men de blev ändå insläppta i Afghanistan. Endast två av dem som landade i Kabul i onsdags morse hade undertecknat för frivilligt återvändande i samarbete med IOM, International Organization of Migration. Men alla blev insläppta. Nu kan fler gruppdeportationer följa, enligt polisen.

Att en gruppdeportation planerades blev känt ett par dagar tidigare genom att några av de förvarstagna i Märsta hade kontakt med FARR och andra frivilliga. Planerna väckte förvåning och upprörda känslor, eftersom polisen tidigare haft svårt att verkställa utvisning av afghaner som inte har pass och inte skriver på för frivillig resa. Det finns omkring 4.000 afghaner med utvisningsbeslut i Sverige, och utvisningstakten har varit mycket låg.
Se även den tidigare artikeln "Vad kan vi göra för afghanerna" som uppdaterats idag.

FARR protesterade mot att svenska myndigheter nu skulle snabba på utvisningarna, eftersom besluten snarare borde ses över i ljuset av dagens situation i Afghanistan. UNHCR har nyligen kommit med nya riktlinjer, som Migrationsverket borde analysera. Se FARR:s pressmeddelande.

Deportationen och kritiken från FARR fick uppmärksamhet i flera svenska tidningar och i Kabul press. Aktion mot Deportation arrangerade en demonstration utanför förvaret, men då hade de utvisade redan förts mot Arlanda. Advokat Emma Persson lämnade in ansökningar om stopp för verkställigheten på grund av de olika personernas egna nya omständigheter samt att deras ärenden borde beaktas utifrån FN:s nya riktlinjer pga den ändrade situationen i Afghanistan. Dessa ansökningar avslogs dock av Migrationsverket i tisdags kväll innan planet lyfte.

Enligt den information som en av de utvisade skickat injicerades några av dem med lugnande medicin på planet. Det verkar inte ha blivit någon förhandling vid flygplatsen, de svenska poliserna satt kvar på vändande plan medan afghanerna lämnades på flygplatsen och släpptes igenom. En annan av de utvisade har dock berättat för sina stödpersoner i Sverige att han fick betala mutor för att lämna flygplatsen.

FARR har fått uppgift om att minst en person greps av polis efter att ha nått sin hemort, sannolikt på initiativ av de fiender som han flytt landet för att komma undan. Mannen släpptes  genom mutor från en släkting och måste nu hålla sig gömd i Afghanistan.

De flesta av de utvisade verkar ha gått fria. Flera har dock ingenstans att ta vägen eftersom de inte bodde i Afghanistan utan i Iran. Att afghaner inte kan utvisas till Iran beror på att de flesta levt där utan papper.

I en artikel i Dagens Nyheter den 12 september bekräftade Per Löwenberg, avdelningsdirektör på Rikspolisstyrelsen, att detta var den största grupp som utvisats hittills till Afghanistan. Han förklarade att de afghanska myndigheterna hittills inte velat ta emot personer utan giltiga pass men att det nu verkar det som om den afghanska gränspolisen accepterar andra handlingar. "Om det här går bra kommer vi sannolikt att fortsätta grupputvisningar", sa han.

Vad som händer de utvisade i Afghanistan anses av myndigheterna inte vara Sveriges ansvar när ett slutligt utvisningsbeslut är fattat. Att utvisningen "går bra" betyder alltså ur polisens perspektiv enbart att personerna släpptes in i landet. Det återstår att se om frivilliga och medier kommer att följa upp hur pass "bra" det går i verkligheten.

En viss sådan rapportering görs genom projektet Kabulblog, där flighten från Sverige redan uppmärksammats och några av de utvisade kommer att intervjuas inom kort. Se Kabulblog.

Artikeln i DN finns inte på nätet. Här följer dock några av de artiklar som uppmärksammade utvisningen innan planet lyfte:

Svenska Dagbladet: Ett tiotal afghaner kommer att tvångsavvisas

Fria Tidningar: Kritik mot tvångsutvisningar till Afghanistan

Metro: Milad, 23: "De kommer döda mig"

Dagens Arena: Blockad manifesterar mot utvisning av afghaner

Kabul Press/via Kabulblog: 9 Afghan asylum seekers deported from Sweden will arrive at Kabul international airport today

 

orange knapp

Viktigt!

  • Info till dig som vill gå med i FARR

    Beställningskupongen på FARR:s hemsida har en längre tid fungerat dåligt. Många enskilda och föreningar som försökt bli medlemmar i FARR eller prenumerera på Artikel 14 har fastnat i svårtydda bildfrågor eller att deras mailadress inte har...

    Läs mer ...

  • Frivilligorganisationernas krav till politikerna

    De senaste årens migrationspolitik har kännetecknats av en lång rad förändringar som genomförts i snabb takt utan regelrätta utredningar och förarbeten. Konsekvensanalyser har många gånger helt saknats." Så inleddes ett brev från representanter för...

    Läs mer ...

Kontakt

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391,
101 27  STOCKHOLM

Medlemssidor

Medlemssidorna är just nu stängda på grund av resursbrist. Vi hoppas kunna öppna ett nytt medlemsforum på en annan plattform.

Stöd FARR!

  

SWISH

123 327 8983

Postgiro 520890-5