Utvisade demonstrerade i Afghanistan

ccprotestkabulghafoor550-20131110-201257Att flera västländer nu verkställer utvisningar med tvång till Afghanistan har väckt protester även i Kabul. Flyktingar som redan utvisats demonstrerade i början av november utanför det afghanska parlamentet. Några dagar senare hölls en konferens där frivilligorganisationer uppmärksammade att afghaners mänskliga rättigheter kränks i samband med deportationer. Foto A Ghafoor.

Den 9 november hölls en manifestation utanför parlamentshuset i Kabul,till stöd för flyktingar i västländer. De som deltog var främst utvisade från Australien, men demonstranterna uppmärksammade även det som händer i Belgien, Nederländerna och de nordiska länderna. Fem parlamentsledamöter kom ut och visade sitt stöd.

Afghanistans migrationsminister ställdes samma dag till svars inför parlamentet för korruptionsanklagelser. Ministern fick också frågor om regeringen godkänt tvångsdeportationerna. Enligt ministern berör de återvändandeavtal som undertecknats endast frivilligt återvändande.

Även Afghanistans ambassad i Oslo uppger att den ansvariga ministern enbart har undertecknat avtal om frivilligt återvändande. Detta har dock inte hindrat Norge, som har ett återtagandeavtal, från att verkställa ett antal tvångsdeportationer. Från Sverige tvångsdeporterades fram till nyligen enbart personer med giltigt afghanskt pass (vllket de flesta inte har). Att flera gruppdeportationer nu har kunnat genomföras med personer som inte haft pass, beror på att den afghanska gränspolisen ändrat sig och släpper in dem, enligt Per Löwenberg på Rikspolisstyrelsen som intervjuades i Dagens Nyheter i september. Ministerns uttalanden går alltså inte riktigt ihop med praktiken.

Veckan efter demonstrationen samlades frivilligorganisationer i Kabul till en konferens där utvisningarna åter kritiserades. Deltagarna uttryckte sin oro över att afghaner i exil nu inte bara behandlas illa i Iran och Pakistan utan även i västländer.

Artiklar om protesterna i Afghanistan:

Afghan Voice Radio 13-11-10: Afghan MPs, Refugee hosting countries must respect the refugee conventions...

Aljazeera 13-11-09: Afghan minister grilled over migrant rights

Tolo News 13-11-13: Civil society worried about Afghan refugees