rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till EU-material
HEMAKTUELLT & PRESSAlla nyheterNotiserGruppdeportationen till Afghanistan genomfördes

Gruppdeportationen till Afghanistan genomfördes

Uppdaterad 14-05-21 samt 14-05-23:
Gränspolisen har nu åter genomfört en gruppdeportation till Afghanistan. De som gripits och som fördes ut ur Sverige kvällen den 20 maj var alla personer som hade goda skäl att lämna sitt hemland. Flera av dem har inte hemlandspass och ingen kan garantera att de kommer att få skydd. Flyktinggruppernas Riksråd, FARR, krävde att utvisningen skulle stoppas. Läs mer här om dem som utvisades.


Med på flyget var Zaman som har fru och barn med uppehållstillstånd i Sverige. Dottern, 7 år har förstått att hennes pappa är fängslad och har ringt polisen för att be att få tillbaka honom. Hon gråter och vill inte gå i skolan. Sonen, som är 6, år förstår inte lika bra och har bett pappa köpa med sig ett spel från Stockholm. Men Zaman vet inte om eller när han kan komma hem till sina barn. Familjeåterförening brukar ta minst ett år och det är dessutom vanligt att afghanska id-handlingar inte godkänns för återförening.

Där fanns också, förtvivlad och uppgiven, en far vars familj är kvar i Afghanistan. Han har flera döttrar, men han glädjer sig inte åt att återse dem, eftersom de lever på ständigt ny adress på flykt undan en grupp talibaner som redan dödat familjemedlemmar, förstört huset och är på jakt efter döttrarna. Hans hopp var att få skydd i Sverige och rädda sina små flickor hit.

Ytterligare en familjefar, Gholam, hade varit i Sverige i många år, arbetat och betalat skatt. Nu gömmer sig hans hustru och lille son i Sverige, eftersom de också är hotade.  Gholam har redan försökt återvända till Afghanistan, då svenska myndigheter inte trodde på att han var hotad. Men efter en tid blev han tvungen att fly igen. Han och hans fru hade tagit det livsfarliga beslutet att leva med varandra istället för att acceptera hennes familjs beslut att behandla henne som en vara. Därmed hade de vanhedrat familjen och det återstod bara att fly. I Sverige har de kunnat leva med varandra och har fått en son som nu är tre år och frågar efter pappa.

Unge Abbas räddades i sista stund undan utvisningen, en av två personer som undantogs. Han hade gripits på väg till skolan. Han har inte haft kontakt med någon familj i hemlandet på mycket länge och visste inte vad han skulle ta sig till där. Han har inget pass. Dessutom har han konverterat till kristendomen sedan han kom till Sverige, något som skulle kunna bli ödesdigert vid återkomst till Afghanistan. Abbas beviljades ny prövning av sitt asylärende, i sista stund innan utvisningen skulle verkställas.


Flera andra unga pojkar som liksom Abbas kommit till Sveriges som ensamkommande barn fanns med på planet. Sammanlagt medföljde 32 utvisade, varav fyra familjer. En del hade skrivit på för återvändande inom IOM-programmet och hämtades efter överenskommelse, medan andra fördes till planet med tvång.

Läs mer om hur det gått för tidigare tvångsutvisade och FARR:s kritik mot att utvisningarna återupptas!

 

orange knapp

Viktigt!

 • Info till dig som vill gå med i FARR

  Beställningskupongen på FARR:s hemsida har en längre tid fungerat dåligt. Många enskilda och föreningar som försökt bli medlemmar i FARR eller prenumerera på Artikel 14 har fastnat i svårtydda bildfrågor eller att deras mailadress inte har...

  Läs mer ...

 • Frivilligorganisationernas krav till politikerna

  De senaste årens migrationspolitik har kännetecknats av en lång rad förändringar som genomförts i snabb takt utan regelrätta utredningar och förarbeten. Konsekvensanalyser har många gånger helt saknats." Så inleddes ett brev från representanter för...

  Läs mer ...

 • FARR ställer in kursdagen 28 mars!

  Viktig information till våra medlemmar och medlemsföreningar!   FARR:s kursdag skulle i år äga rum lördagen den 28 mars på Röda korsets folkhögskola i Skärholmen, Stockholm. Men på grund av risk för smittspridning av Coronavirus ställer FARR tyvärr in...

  Läs mer ...

Kontakt

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391,
101 27  STOCKHOLM

Medlemssidor

Medlemssidorna är just nu stängda på grund av resursbrist. Vi hoppas kunna öppna ett nytt medlemsforum på en annan plattform.

Stöd FARR!

  

SWISH

123 327 8983

Postgiro 520890-5