rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till EU-material
HEMAKTUELLT & PRESSPressmeddelandenÖppet brev till Margot Wallström - Rädda liv nu!

Öppet brev till Margot Wallström - Rädda liv nu!

​Öppet brev från FARR:s ordförande Sanna Vestin
till Sveriges representant vid EU:s utrikesministermöte 20 april 2015
Utrikesminister Margot Wallström

RÄDDA LIV NU - ÖPPNA LAGLIGA VÄGAR FÖR FLYKTINGAR!

Ännu en fartygskatastrof i Medelhavet, med det ofattbara dödstalet av 900 människor, måste leda till att EU:s utrikesministrar sätter prestige och rättfärdiganden åt sidan och agerar tillsammans omgående för att inte fler liv ska spillas. Sverige kan gå i spetsen genom konkreta förslag och erbjudanden!

Du och justitieministern Morgan Johansson har tagit upp flera bra förslag före mötet - att räddningsaktionen i Medelhavet ska utökas, att fler EU-länder måste ta ansvar, att människosmugglarna ska bekämpas och inte minst att grundorsakerna till flykten, konflikterna i hemländerna, måste lösas. Dessa förslag är värda allt stöd!

Men att lösa konflikterna är ett långsiktigt arbete som inte räddar dem som idag befinner sig på flykt. Att sätta fast de människosmugglare som gör stora vinster på den makabra trafiken är tvärtom högst akut, men det hjälper inte heller dem som måste fly idag.

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR, nås dagligen av förtvivlade mail från människor på flykt som frågar hur de kan söka asyl i Europa. Vi måste ge dem det uppriktiga men förfärliga svaret att det inte finns någon laglig väg. Den som inte kan fuska genom att skaffa sig visum för något annat ändamål eller falska handlingar, den måste ge sig i smugglarnas våld.

Att diskutera hur döden i Medelhavet ska stoppas utan att diskutera lagliga vägar för flyktingar är att blunda för verkligheten.

Därför var det glädjande att du och dina regeringskamrater direkt efter valet slog fast att "Sverige ska verka inom EU för att skapa fler lagliga vägar för att söka asyl inom unionen samt för att öka mottagandet av kvotflyktingar i andra länder". Låt nu inte diskussionen om asylvisum förvrängas till en diskussion om hur flyktingarna ska hållas utanför EU! Det som behövs, med tanke på situationen i EU:s grannländer, är just lagliga och säkra vägar för att söka asyl inom unionen, och för familjeåterförening.

Hur asylvisum och humanitära visum kan utformas har redan utretts många gånger. EU-parlamentet publicerade så sent som hösten 2014 en studie av hur EU:s nuvarande regelverk kan användas och drog slutsatsen att medlemsstaterna har en skyldighet att använda viseringskodens möjlighet att utfärda humanitära visum. Rapporten gav en rad konkreta förslag till förbättringar och förtydliganden för att försäkra att de mest utsatta och mest hjälpbehövande lagligt och säkert kan nå EU:s territorium. EU har även ett massflyktsdirektiv som redan är infört i ländernas lagar och borde kunna användas.

FN:s flyktingkommissionär António Guterres vädjade igår till EU om utökad kvotmottagning, humanitära visum och bättre möjligheter till familjeåterförening.

Låt oss få höra dig idag ställa dig bakom FN:s förslag och försäkra att Sverige kommer att gå i spetsen genom att öka antalet kvotflyktingar och börja använda humanitära visum, samtidigt som du kräver utökade räddningsaktioner och samarbete om mottagandet inom unionen.

Sanna Vestin
ordförande i Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

orange knapp

Viktigt!

  • Info till dig som vill gå med i FARR

    Beställningskupongen på FARR:s hemsida har en längre tid fungerat dåligt. Många enskilda och föreningar som försökt bli medlemmar i FARR eller prenumerera på Artikel 14 har fastnat i svårtydda bildfrågor eller att deras mailadress inte har...

    Läs mer ...

  • Frivilligorganisationernas krav till politikerna

    De senaste årens migrationspolitik har kännetecknats av en lång rad förändringar som genomförts i snabb takt utan regelrätta utredningar och förarbeten. Konsekvensanalyser har många gånger helt saknats." Så inleddes ett brev från representanter för...

    Läs mer ...

Kontakt

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391,
101 27  STOCKHOLM

Medlemssidor

Medlemssidorna är just nu stängda på grund av resursbrist. Vi hoppas kunna öppna ett nytt medlemsforum på en annan plattform.

Stöd FARR!

  

SWISH

123 327 8983

Postgiro 520890-5