FARR:s ungdomsstipendium till kvinnorättskämpar

farrungdomsstipendium2016 450

Mahbubah Madadi och Shabnam Mirzaei, båda från Afghanistan, får FARR:s ungdomsstipendium 2016. De två 21-åringarna får utmärkelsen för sitt viktiga och modiga arbete för att stärka flickor och kvinnor.

Genom att ta plats i civilsamhället och offentligheten bidrar Mahbubah och Shabnam till att villkoren för kvinnor på flykt uppmärksammas. De tvekar inte heller att belysa kvinnors situation i Afghanistan och Sverige.

FARR vill med stipendiet uppmuntra de båda kvinnornas engagemang, som de lägger ned sin själ i samtidigt som de själva går igenom en asylprocess med all den osäkerhet det innebär.

Mahbubah Madadi flydde ensam från Afghanistan till Malmö. Hon riskerade allt – det finns ingen möjlighet för en självständig kvinna som lämnat Afghanistan på egen hand att återvända. Ensamma kvinnor på flykt är också mer utsatta under själva flykten. Den styrka som krävs för att genomföra en sådan bedrift har Mahbubah fortsatt att använda i Sverige, där hon dagligen hjälper och stöttar ensamkommande barn och ungdomar som lever i en enorm ovisshet. Hon brinner också för att tjejer i Afghanistan ska slippa uppleva det förtryck hon själv har erfarenhet av. Som den första kvinnliga ordföranden i Ensamkommandes förbund i Malmö visar Mahbubah Madadi vägen för många andra unga kvinnor.

Shabnam Mirzaei flydde till Sverige med sina systrar och föräldrar. Hon bor i Glommersträsk i Arvidsjaur kommun, där hon snabbt har utmärkt sig som en ung kvinna med självklar ledarförmåga och auktoritet. Hon engagerar sig bland annat i Rädda barnens ungdomsförbund. Shabnam Mirzaei brinner för att hjälpa kvinnor att komma in i det svenska samhället såväl som att stärka kvinnors ställning i Afghanistan. Hennes ambition att ge afghanska flickor och kvinnor en röst och hopp om framtiden är oerhört betydelsefull.

FARR önskar Mahbubah Madadi och Shabnam Mirzaei lycka till i deras fortsatta engagemang och hoppas att många låter sig inspireras av dessa förebilder.

 

Om stipendiet

FARR:s ungdomsstipendium har delats ut varje år sedan 1998. Syftet är att stödja insatser av ungdomar för asylrätten och/eller för att öka förståelsen mellan människor av olika etniska ursprung. Stipendiet delas numera ut till minne av Carl Lundevi, ung och inspirerande medlem i FARR:s styrelse, som tragiskt avled 2012, i alltför unga år.

Shabnam Mirzaei och Mahbubah Madadi får vardera 5 000 kronor. Priset delas ut lördag den 25 mars i samband med att FARR ordnar en kursdag om asylrätt och håller årsmöte i Stockholm.