rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till EU-material
HEMAKTUELLT & PRESSPressmeddelandenVarför ska dessa ungdomar utvisas?

Varför ska dessa ungdomar utvisas?

 98346849 afghanattackhjartan

Nu har Migrationsverket erkänt att det fanns ”brister i utredningarna” då en synskadad 18-åring skulle skickas till Afghanistan där han inte har något nätverk - samtidigt som hans 16-årige lillebror också kunde utvisas eftersom han nu skulle ha ett nätverk - nämligen storebror. Den tragiska konsekvensen blev att storebror tog sitt eget liv i Sverige.

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR, välkomnar erkännandet att dessa beslut var felaktiga. Men det här handlar inte bara om brister i utredningarna för två personer. För knappt två veckor sedan blev hälften av dem som var inbokade på ett utvisningsplan kvar i Sverige, eftersom deras utvisningar stoppades tillfälligt. FN har i flera fall begärt att Sverige ska ställa in utvisningar i sista sekunden, bland annat av konvertiter. Även Afghanistans representanter har satt stopp för utvisningar. Dessutom har asylsökande, gode män och organisationer visat på fler orimligheter, godtyckligheter och felhantering både i åldersbedömningar och handläggning. Vi ser beslut som verkar ha tagits med förutsättning att de unga afghanerna ska ut. 

Samtidigt blir det allt svårare att förstå varför Sverige över huvud taget ska utvisa dessa ungdomar till Afghanistan. Amnesty begär att alla återsändanden stoppas. Frivilligorganisationer drar tillbaka sin personal från det bombhärjade Kabul. Afghanistans flyktingministrar vädjar om stopp för tvångsutvisningar från Väst. De ungdomar som nyligen utvisats berättar att de bemöts illa och inte vet vad de ska ta sig till. Andra har redan råkat illa ut. Den senaste bombattacken skedde alldeles i närheten av det tillfälliga boendet för utvisade. Tidigare utvisade försöker lämna Afghanistan. 

Samtidigt, idag, är många afghanska ungdomar tagna i förvar, och pressas att begära resedokument ”frivilligt” från sin ambassad. Nya transporter bokas in.

Det räcker nu. Vi kräver stopp för utvisningarna tills Afghanistanpolitiken omprövats.

För Flyktinggruppernas Riksråd, FARR. 

Sanna Vestin, ordförande


Läs mer om den bristande rättssäkerheten, och om åldersbedömningarna i synnerhet. Se även flera aktuella rapporter om vad de utvisade riskerar i Afghanistan.

orange knapp

Viktigt!

  • Hur funkar den nya gymnasielagen?

      Denna artikel handlar om alla uppehållstillstånd för gymnasiestudier, både de som trädde i kraft förra året och de nya som gäller från och med 1 juli 2018. Publicerad 18-06-30, senast uppdaterad 18-10-06. Det senast uppdaterade är gulmarkerat!     VIKTIGT. Efter...

    Läs mer...

  • Vanliga frågor om den nya "gymnasielagen"

    Från och med den 1 juli 2018 gäller nya regler om uppehållstillstånd på grund av gymnasiestudier. Nedan finner du frågor och svar som kommit till oss om lagen. Ansökstiden för dem som fått avslag som vuxna löpte ut den 30 september. Sidan...

    Vanliga frågor och svar... Vanliga...

Medlemssidor

Här kan du logga in för att...

- bläddra i artikelarkivet
- fråga eller tipsa
- göra inlägg
- se interna dokument

Sidorna är avsedda för FARR-medlemmar.

Logga in

Stöd FARR!

   

SWISH

123 327 8983

Kontakta oss

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391, 101 27  STOCKHOLM

Postgiro 520890-5