rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till EU-material
HEMAKTUELLT & PRESSPressmeddelandenAvblås grupputvisningen och ompröva Afghanistanpolitiken!

Avblås grupputvisningen och ompröva Afghanistanpolitiken!

En ny tvångsutvisning av 25 personer från Sverige till Afghanistan planeras till kvällen den 9 april, med chartrat plan och poliseskort. De flesta av dem som ska föras iväg är ungdomar som kom till Sverige som ensamkommande barn.

Det blir allt svårare att förstå varför dessa utvisningar ska fortsätta. Amnesty har begärt att alla återsändanden stoppas. Frivilligorganisationer har dragit tillbaka personal från det bombhärjade Kabul. Afghanistans flyktingministrar har vädjat om stopp för tvångsutvisningar från västländer. Ungdomar som utvisats har råkat illa ut. Dödsfall har förekommit bland utvisade och de flesta rapporteras försöka lämna Afghanistan igen.

FN har i flera fall begärt att Sverige ska ställa in utvisningar i sista sekunden, bland annat av konvertiter. Även Afghanistans representanter har satt stopp för utvisningar. Dessutom har asylsökande, gode män och organisationer visat på orimligheter, godtyckligheter och felhantering både i åldersbedömningar och handläggning. Vi ser beslut som verkar ha tagits med förutsättning att de unga afghanerna ska ut, trots att många av dem har börjat studera eller arbeta i Sverige och saknar anknytning till Afghanistan, där de riskerar att bli måltavla eller rekryteras till terrorgrupperna.

Denna gång har ungdomar som är förvarstagna informerats om att en del av dem står på boardinglistan "i reserv" för den händelse utvisningsbesluten upphävs för några av deras kamrater.  Samtidigt har regeringen föreslagit en reform som ska göra det möjligt för de flesta av dem att få stanna - om de är kvar i Sverige i sommar.

 • Det är orimligt att regeringen med ena handen föreslår ny lagstiftning som erkänner att den här gruppen har behandlats illa och bör få en ny chans - och med andra handen skyndar på utvisningarna av samma grupp.
 • Det är stötande att det finns så mycket osäkerhet i utvisningsbesluten att polisen räknar med att flera kommer att få sina utvisningar stoppade, men bemöter det genom att försöka hinna utvisa fler innan några fel upptäcks.
 • Avblås denna utvisning nu och ompröva Afghanistanpolitiken!

Demonstrationer planeras vid förvaret i Kållered och på järnvägsstationer runtom i landet. Se annonsering från lokala asylgrupper och ungdomsgrupper.

Insamling till stöd för dem som utvisats organiseras av gruppen "Hopp till Kabul".

 

orange knapp

Viktigt!

 • Hur funkar den nya gymnasielagen?

    Denna artikel handlar om alla uppehållstillstånd för gymnasiestudier, både de som trädde i kraft förra året och de nya som gäller från och med 1 juli 2018. Publicerad 18-06-30, senast uppdaterad 18-10-06. Det senast uppdaterade är gulmarkerat!     VIKTIGT. Efter...

  Läs mer...

 • Vanliga frågor om den nya "gymnasielagen"

  Från och med den 1 juli 2018 gäller nya regler om uppehållstillstånd på grund av gymnasiestudier. Nedan finner du frågor och svar som kommit till oss om lagen. Ansökstiden för dem som fått avslag som vuxna löpte ut den 30 september. Sidan...

  Vanliga frågor och svar... Vanliga...

Medlemssidor

Här kan du logga in för att...

- bläddra i artikelarkivet
- fråga eller tipsa
- göra inlägg
- se interna dokument

Sidorna är avsedda för FARR-medlemmar.

Logga in

Stöd FARR!

   

SWISH

123 327 8983

Kontakta oss

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391, 101 27  STOCKHOLM

Postgiro 520890-5