Flyktingarna från Gaza har rätt till skydd!

Få konflikter är så väl kända och omdiskuterade som den i Palestina. Få flyktinggrupper är så erkända som flyktingar som palestinierna. De är erkända, men ändå inte accepterade. I de länder palestinierna bor utspridda har de ofta ingen formell rätt till uppehållstillstånd. Drivs de på flykt igen kan de inte utan vidare återvända. De flesta är statslösa.

Palestinier som flyr från Syrien släpps inte in i Jordanien som andra från samma land. Även från Egypten utvisas palestinier tillbaka till krigets Syrien.

Palestinier som tvingats fly från Irak och hamnat i Sverige får inte asyl här. De får utvisningsbeslut till Irak trots att Irak inte tar tillbaka statslösa palestinier. De blir kvar i Sverige utan papper, utan rättigheter. Många andra statslösa palestinier, utan dokument eller med resedokument från Egypten, utvisas till Kuwait, Saudiarabien eller Förenade Arabemiraten - med samma resultat. De tas inte i emot i något av dessa länder utan blir kvar i limbo i Sverige. Även personer från Gaza med egyptiska dokument vägras återvända.

Sverige har inte erkänt Palestina som stat, men Sverige utvisar ändå personer dit och anser att den icke existerande staten ska ge förföljda skydd. Även den som är i konflikt med regerande Hamas i Gaza kan få beslut om utvisning.

"Hur många gånger skall en statslös palestinier behöva bevisa sitt flyktingskap för Migrationsverket? Flyktingkonventionen säger EN gång." påpekade palestinaexperterna Birgitta Elfström och Arne Malmgren, f.d. beslutsfattare på Migrationsverket, i ett av sina många inlägg om Sveriges orimliga behandling av palestinierna.

Många palestinier är fast i Sverige sedan 8-10 år utan uppehållstillstånd. Att Gazas befolkning åter utsatts för förödande bombattacker gör deras situation än mer absurd. Migrationsverket har i ett rättsligt ställningstagande slagit fast att det är en väpnad konflikt i Gaza - men det räcker inte för att palestinier därifrån ska få stanna. Utvisningar stoppas bara tillfälligt. Trots att en tredjedel av Gazas befolkning drivits på flykt inom det lilla området måste en flykting därifrån bevisa sina personliga skäl - som ofta ändå inte accepteras.

Nu demonstrerar en grupp palestinier från Gaza i Göteborg mot att de inte får uppehållstillstånd trots att de inte kan utvisas. De flesta har varit här i många år. De har familjemedlemmar i Gaza som har skadats. Några har personliga skäl och står under dödshot.

Det pågår en hungerstrejk. Det är tragiskt och fruktansvärt onödigt att det gått så långt att människor riskerar livet. Vi vill inte att detta ska fortsätta. Flyktingar ska inte gå i döden i Sverige. Men det är inte för att palestinierna hungerstrejkar som de skall ha skydd, utan för att de har rätt till skydd som flyktingar.

Vi kräver

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

www.farr.se

Mer information: Sanna Vestin, ordförande, sanna.vestin@farr.se