rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till EU-material
HEMRÅD & TIPSRätten att sökaOm reglerna fungerade...

Om reglerna fungerade...

Schengenreglerna och Dublinförordningen går inte ut på att fördela flyktingar inom EU. Dublinförordningen är snarare ett sätt att hindra fördelning. Om ingen lyckades gå runt viseringsreglerna med avhopp och falska handlingar, och om Dublinförordningen "fungerade" som tänkt, då skulle ingen kunna söka asyl annat än genom ta sig till en yttre EU-gräns. Där skulle de bli registrerade och stanna för att söka asyl. Endast gränsländer som Grekland och Bulgarien skulle ha asylsökande. Noll personer skulle söka asyl i Tyskland eller Sverige.

Att det trots allt sker en fördelning av asylsökande inom EU beror på att flyktingarna reser på olika sätt till EU trots att det inte finns någon laglig väg. De som passerat en yttre gräns reser ofta vidare och utnyttjar den friare rörligheten inom EU. Tack vare det finns en fördelning av asylsökande inom EU, även om det är en snedfördelning. Priset betalas främst av flyktingarna själva, som överallt är ovälkomna och hela vägen befinner sig illegalt, till det ögonblick de söker asyl - och i många fall återigen efter avslag.

 

orange knapp

Att söka asyl

Att söka och få asyl i Sverige är en svår process om man inte vet vilka rättigheter och skyldigheter man har. Till dig, som ska söka asyl eller hjälper någon annan med hennes asylansökan, har vi sammanställt en rad råd, men också hänvisningar till informationskällor, lagar och hänvisningar till personer och organisationer som kan hjälpa just dig. Förstås är det alltid möjligt att kontakta FARR:s lokalgrupper eller styrelse för mer råd och hjälp. FARR har genom våra trettio år som verksam organisation samlat mycket erfarenhet av asylprocessen och vi vill hjälpa asylsökande genom den långa, och osäkra, tiden.

Kontakt

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391,
101 27  STOCKHOLM

Medlemssidor

Medlemssidorna är just nu stängda på grund av resursbrist. Vi hoppas kunna öppna ett nytt medlemsforum på en annan plattform.

Stöd FARR!

  

SWISH

123 327 8983

Postgiro 520890-5