Fort Europa byggs om
- Publicerad söndag, 04 februari 2018 08:26
2015 och den stora folkliga solidariteten i Europa med människor på flykt följdes snart av att EU-kommissionen och medlemsstaternas regeringar fick panik. De förklarade att unionen måste ta kontroll över migrationsströmmarna och att alla medlemsstater gemensamt måste ta ansvar för flyktingar och migranter som kommer innanför unionens gränser. Av detta följde:
- Avtalet mellan EU och Turkiet.
- Att EU:s gemensamma asylsystem CEAS görs om. Här ingår att bedöma andra länder som möjligen säkra eller tillräckligt säkra. De som kan återsändas till ett säkert land ska inte släppas in i asylproceduren inom EU.
- Växande verksamhet utanför EU för att hindra flyktingar och migranter att nå transitländer och EU:s territorium.
Asylförordningarna innehåller som tidigare regler som skyddar asylsökandes rättigheter. Men kärnpunkten i omvandlingen av CEAS är att asylsökande inte ska kunna röra sig fritt inom EU utan måste stanna i det land de anvisas, och att de som passerat "säkra" länder ska skickas tillbaka varifrån de kom. Om detta lyckas innebär det att asylrätten "outsourcas". Gränsområden inom EU blir till containers för förvaring av oönskade asylsökande tills det avgjorts om de kan återsändas. Asylprocedurer och därmed skyddet av flyktingar överlämnas till länder som kan vara osäkra för flyktingar och som är ekonomiskt mycket svagare än EU:s medlemsstater.
I följande avsnitt - se högermeny i dator eller nedanför länkarna i mobil - presenteras en överblick av de förändringar som EU-kommissionen har föreslagit och hur förhandlingarna inom EU fortskrider och därefter avsnitt om de olika delarna. Merparten av texterna är skrivna av Annette Rosengren i december 2017. Redigerat och kompletterat bland annat med källförteckningar av Sanna Vestin i februari 2018.
Andra översikter och källor:
EU-parlamentets översiktssida med länkar till alla publicerade dokument i olika processer
LÄTTLÄST: Översikt över CEAS från Europaportalen
ECRE, European Council on Refugees and Exiles, samorganisation för NGOs.
Se även landinformation (AIDA) och ECRE:s nyhetssida med fortlöpande kommentarer till utvecklingen.
SENASTE NYTT: Statewatch Observatory "The refugee crisis in the Med and inside the EU: a humanitarian emergency"
(Statewatch publicerar interna EU-dokument samt kommentarer från forskare och NGOs, förutom allehanda nyheter)
MOTSTÅND: inEUmanity blogg och översikt över CEAS
Biståndsorganisationernas samorganisation Concord med upprop och videofilm mot CEAS
Att söka asyl
Att söka och få asyl i Sverige är en svår process om man inte vet vilka rättigheter och skyldigheter man har. Till dig, som ska söka asyl eller hjälper någon annan med hennes asylansökan, har vi sammanställt en rad råd, men också hänvisningar till informationskällor, lagar och hänvisningar till personer och organisationer som kan hjälpa just dig. Förstås är det alltid möjligt att kontakta FARR:s lokalgrupper eller styrelse för mer råd och hjälp. FARR har genom våra trettio år som verksam organisation samlat mycket erfarenhet av asylprocessen och vi vill hjälpa asylsökande genom den långa, och osäkra, tiden.