rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till EU-material
HEMLAG & PRAXISOm tortyrTortyrens effekter

Tortyrens effekter

Tortyr är ett ”man made trauma”, ett brott som bryter ner tilliten till omvärlden, medmänniskorna och din egen makt över vad som händer dig. Känslan av orättvisa och oförutsägbarhet finns med dig alltid efter det. Din kropp minns varje skärsår, elchock och våldtäkt, minns vännerna och partikamraterna som skrek, skadades och dog runt dig. Smärta följer dig livet ut och påminner om det ofattbart grymma som enkelt gjordes mot dig. Ständigt bär du sedan på en rädsla för att det ofattbara ska hända igen, att du aldrig är säker, att människan är ond och du är hjälplös.


En person som torterats ska ges extra skydd i asylprocessen – omvänd bevisbörda ska gälla när tidigare tortyr slagits fast. Hänsyn ska tas till posttraumatisk stress, PTSD, och att asylberättelsen därför kan vara osammanhängande – symptomen inkluderar flashbacks, påträngande minnen, sömnsvårigheter med mardrömmar som medför trötthet, koncentrations- och minnesproblem. Alla som utsatts för tortyr utvecklar inte PTSD, för många är ständig smärta i kroppen det främsta minnet. Men för dem som traumatiserats blir livet förändrat. PTSD är att leva med skräck i kroppen, fysisk skräck, hela tiden. Hjärnan letar ständigt efter hot, musklerna är  ständigt beredda att fly. Du blir lättskrämd, du är spänd och irriterad, har nära till gråt och till förtvivlan. Vid inget tillfälle under dagen kan du vila eller känna dig lugn. Din hjärna kan inte särskilja på nu och då – när minnena kommer upplever du att det som hände i fängelset händer igen. Du försöker låta bli att tänka på det, försöker distrahera dig, är rädd att tankarna kommer göra dig vansinnig om du tänker dem.  Men ju mer du försöker undvika minnena, desto mer tar de över ditt tänkande. Snart är livet inget annat än traumat. Du känner inte längre igen dig själv – du som tidigare var glad och stark och duktig klarar ingenting längre, orkar ingenting längre. Nu är det bara en överlevnadsinstinkt, ett kämpande mot något som är försent att bekämpa.

Det är lätt att förstå hur svårt det är att leva i ett samhälle av människor, när det är andra människor som plågat dig. För flyktingen har tortyren dessutom inneburit att tvingas bryta upp, att lämna hemmet och vännerna, ge sig ut på farlig flykt och nu leva sitt liv i exil.

Att börja om, att lära sig ett nytt samhälle, när du är som mest skadad är inte enkelt. En asylprocess som ifrågasätter att du alls blivit torterad hjälper inte. Ett samhälle där ingen talar om tortyr isolerar dig och dina problem. Trots att PTSD är en naturlig reaktion på en onaturlig situation är det få inom vården som känner igen symptomen. En person som torterats har rätt till rehabilitering, att vi som stat gör vårt yttersta för att hon ska komma tillbaka till det liv hon levde före övergreppen. Den rättigheten undergrävs av att ingen frågar efter tortyr. PTSD-patienter feldiagnosticeras och tortyrskador är obekanta och diffusa. Den tortyrskadade blir patienten som kommer tillbaka till vårdcentralen hela tiden med smärta ingen förstår.

För att möta flyktingar som torterats behövs både att Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, SFI och vården kan se och känna igen PTSD-symptom och möta en person utifrån det – Att förstå att personen inte är dum när SFI-undervisningen går långsamt, utan har minnessvårigheter. Att förstå att personen inte är oartig och medvetet kommer för sent till möten, utan har koncentrationssvårigheter och därför gick av på fel busshållplats. Att ha empati för dem som aldrig får sova en hel natt utan mardrömmar och som ständigt har ont. Vidare behövs det specialistvård för traumabearbetning – i hela landet. Idag kan det dröja månader och år för traumatiserade att få hjälp för att de hamnat i fel del av Sverige. Det är inte upp till landstingen eller regionerna att ge tortyrskadade vård – det är statens ansvar, i enlighet med tortyrkonventionen.

Text av Frida Johansson Metso, psykolog på Röda Korsets center för torterade flyktingar och vice ordförande i FARR.
orange knapp

Viktigt!

  • Info till dig som vill gå med i FARR

    Beställningskupongen på FARR:s hemsida har en längre tid fungerat dåligt. Många enskilda och föreningar som försökt bli medlemmar i FARR eller prenumerera på Artikel 14 har fastnat i svårtydda bildfrågor eller att deras mailadress inte har...

    Läs mer ...

  • Frivilligorganisationernas krav till politikerna

    De senaste årens migrationspolitik har kännetecknats av en lång rad förändringar som genomförts i snabb takt utan regelrätta utredningar och förarbeten. Konsekvensanalyser har många gånger helt saknats." Så inleddes ett brev från representanter för...

    Läs mer ...

Kontakt

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391,
101 27  STOCKHOLM

Medlemssidor

Medlemssidorna är just nu stängda på grund av resursbrist. Vi hoppas kunna öppna ett nytt medlemsforum på en annan plattform.

Stöd FARR!

  

SWISH

123 327 8983

Postgiro 520890-5