rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till EU-material
HEMOM FARROm FarrDebattinläggKarin Råghall: Vad Löfven inte sa på Första Maj

Karin Råghall: Vad Löfven inte sa på Första Maj

Den första maj skrev FARR:s styrelseledamot Karin Råghall en kommentar till Stefan Löfvens tal, i form av en blogg för Folkkampanj för Asylrätt. Hon konstaterar att Löfven pratar mycket om vad Sverige gör utanför Sveriges gränser, men det saknas något: "Vad han inte tar upp är att Sverige med Socialdemokraterna i spetsen inför denna flyktingkatastrof också har gått i täten för ett race to the bottom vad gäller flyktingmottagande i Europa."

Karin Råghall undrar också vad Stefan Löfven menar när han säger ”Vi har gjort vad som krävdes för att minska antalet asylsökande i Sverige och få en jämnare fördelning i EU. Det har gett resultat.” Vilka resultat menar han?

Läs artikeln på Folkkampanj för Asylrätt

I dag första maj-talade Stefan Löfven i Göteborg. Den som minns statsministerns löftesrika ord på Medborgarplatsen i Stockholm i september förra året om ett Europa som inte bygger murar undrar förstås: – Vad säger statsministern i dag? Hur kommenterar han situationen för alla de människor som tvingas fly från krig och förtryck runt om i världen och som nu möts av tårgas, gummikulor och kohandel i ett Europa med allt högre murar och allt råare förslag för att hindra människor från att söka internationellt skydd?

Löfven konstaterar att vi nu ser den största flyktingkatastrofen i världen sedan andra världskriget utspela sig, och berättar vad Sverige gör utanför Sveriges gränser. Om Sveriges bistånd och kamp mot terrorism.

Vad han inte tar upp är att Sverige med Socialdemokraterna i spetsen inför denna flyktingkatastrof också har gått i täten för ett race to the bottom vad gäller flyktingmottagande i Europa.

Under de åtta månader som gått sedan Löfven talade på Medborgarplatsen har hans regering i allra högsta grad medverkat till – och uppmuntrat till – att bygga murar, bland annat genom att hindra personer utan id-handlingar från att nå Sverige för att söka asyl.

Den 28 april antog regeringen också ett förslag till en ny lag med ytterligare åtgärder som går ut på att avskräcka människor på flykt att söka skydd i Sverige.

Men om dessa åtgärder säger Löfven ingenting i sitt första maj-tal. I stället pratar han om att alla som kan jobba ska jobba, och att det finns grupper som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden i Sverige, däribland nyanlända. Jag skulle vilja höra Löfven förklara hur det med regeringens nya regler om tillfälliga uppehållstillstånd och begränsad familjeåterförening ska bli enklare för nyanlända att få jobb. På vilket sätt blir det lättare att skaffa sig jobb för den som inte vet om den får stanna i Sverige permanent? För den som ständigt måste oroa sig för sin familj som är kvar i kriget och inte får komma hit?

Löfvens tal väcker även andra frågor som aldrig får svar. Han säger ”Vi har gjort vad som krävdes för att minska antalet asylsökande i Sverige och få en jämnare fördelning i EU. Det har gett resultat.”

Vilka resultat menar han? Någon jämnare fördelning i EU har ingen sett skymten av. Däremot har vi sett att land efter land i Europa gör det allt svårare för människor på flykt att ta sig hit och söka skydd. Vi har sett en bisarr slags människohandel med Turkiet, som knappast kan sägas vara ett lämpligt land för att garantera någons mänskliga rättigheter överhuvudtaget. Vi har sett ytterligare mänskliga katastrofer på Medelhavet, till exempel häromveckan när 500 människor miste sina liv och sina framtidsdrömmar, helt i onödan.

Kanske struntade Löfven medvetet i att gå närmre in på de där resultaten, då de med största sannolikhet hade fått åhörarna att kräva en förklaring till vart den internationella solidariteten och kampen för ett samhälle där vi – med Löfvens egna ord – ”ser varandra som medmänniskor och jämlikar” har tagit vägen.

Du behövs!

Du behövs i FARR:s verksamhet!

Alla asylkommittéer, flyktinggrupper och andra föreningar som på olika sätt organiserar eller stödjer asylsökande eller papperslösa är välkomna att bli medlemmar i FARR. Som medlemsgrupp får ni del av utskick och diskussion grupperna emellan, ni kan utnyttja FARR:s studiematerial och seminarier och ni kan påverka vilken politik FARR ska driva gentemot politiker och beslutsfattare. Nätverkets främsta uppgift är att dela våra gemensamma kunskaper.

Du som själv är berörd som asylsökande eller papperslös, eller för att du arbetar med dessa frågor i ditt yrke eller engagerar dig på egen hand, är också mycket välkommen som medlem. Genom FARR kan du få stöd och information och kontakt med andra inom rörelsen. Ditt medlemskap är viktigt för oss. Alla FARR:s kunskaper bygger på medlemmarnas erfarenheter.

orange knapp

Kontakt

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391,
101 27  STOCKHOLM

Medlemssidor

Medlemssidorna är just nu stängda på grund av resursbrist. Vi hoppas kunna öppna ett nytt medlemsforum på en annan plattform.

Stöd FARR!

  

SWISH

123 327 8983

Postgiro 520890-5