rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till EU-material
HEMOM FARROm FarrDebattinläggAnna Jörgensdotter: Jag ljuger för min dotter

Anna Jörgensdotter: Jag ljuger för min dotter

Hungerstrejken utanför Migrationsverket i Gävle pågår fortfarande. Asylkommittén Gävleborg har funnits vid ungdomarna från dag ett. En av medlemmarna är Anna Jörgensdotter. I Arbetarbladet den 8 maj beskrev hon hur omöjligt det är att förklara för sin egen dotter varför ingen kan hjälpa dessa barn.

Jag ljuger för min dotter. Det kan hända i Sverige.

Jag skriver till Sanna Vestin som är ordförande i FARR (Flyktinggruppernas riksråd). Jag följer henne på "Flyktingbloggen" och beundrar hennes klarsynta sätt att förhålla sig till asylfrågorna.

Jag skriver till henne om de hungerstrejkande barnen från Afghanistan som när denna text skrivs har legat där framför Migrationsverket under täcken och filtar i exakt 120 timmar, det vill säga fem dygn - utan att äta. Mina tjejer sussar på sina mjuka varma madrasser. Nej, jag tänker inte vältra mig i jämförelser. När jag pratar med min äldsta om hungerstrejken börjar hon gråta för hon ser genast sig själv i den situationen. Har de inga föräldrar? frågar hon. Har de ingen att bo hos? Hon byter genast plats. Men just där, i det bytet, blir det helt omöjligt att begripa. Är det verkligen ingen som tar hand om dem - om mig?

Jag skriver till Sanna Vestin för det känns liksom som vi försökt allt, och vi som engagerar oss kan inte ändra några lagar eller få Migrationsverkets chef att sluta säga det han säger, att ingenting kommer att göras - från deras sida - för att hjälpa barnen.

Vi har fixat namninsamling som i skrivande stund samlat över 1 200 underskrifter, skrivit upprop, bombarderat Billström med mejl, fixat stödaktioner, tjatat på tidningar att skriva, fixat filtar och jackor och varmvatten - och åkt dit någon stund om dagen, kanske flera, kanske sovit där rent av (många, och särskilt unga människor, har gjort det, natt efter natt).

Ja, stödet har varit otroligt, men för just de här barnen har det inte hjälpt dem dit de behöver komma för att avbryta hungerstrejken.
(...)
Läs hela artikeln

Du behövs!

Du behövs i FARR:s verksamhet!

Alla asylkommittéer, flyktinggrupper och andra föreningar som på olika sätt organiserar eller stödjer asylsökande eller papperslösa är välkomna att bli medlemmar i FARR. Som medlemsgrupp får ni del av utskick och diskussion grupperna emellan, ni kan utnyttja FARR:s studiematerial och seminarier och ni kan påverka vilken politik FARR ska driva gentemot politiker och beslutsfattare. Nätverkets främsta uppgift är att dela våra gemensamma kunskaper.

Du som själv är berörd som asylsökande eller papperslös, eller för att du arbetar med dessa frågor i ditt yrke eller engagerar dig på egen hand, är också mycket välkommen som medlem. Genom FARR kan du få stöd och information och kontakt med andra inom rörelsen. Ditt medlemskap är viktigt för oss. Alla FARR:s kunskaper bygger på medlemmarnas erfarenheter.

orange knapp

Kontakt

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391,
101 27  STOCKHOLM

Medlemssidor

Medlemssidorna är just nu stängda på grund av resursbrist. Vi hoppas kunna öppna ett nytt medlemsforum på en annan plattform.

Stöd FARR!

  

SWISH

123 327 8983

Postgiro 520890-5