rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till EU-material
HEMOM FARROm FarrDebattinläggSanna Vestin: Vem är trovärdig?

Sanna Vestin: Vem är trovärdig?

Samma dag som den stora båtkatastrofen utanför Italien blev känd kommenterade FARR:s ordförande Sanna Vestin dagens flyktingpolitik i Flyktingbloggen: "Jag ska tala om för er vilka som inte är trovärdiga. De av våra politiker som pratar om att ställa upp för syrierna utan att andas om hur människor ska komma åt asylrätten, de är inte trovärdiga. De beslutsfattare som tillämpar moment 22 mot flyktingar, de är inte trovärdiga. De lagstiftare som låter detta fortgå samtidigt som de talar om en human flyktingpolitik, de är inte trovärdiga."

Flyktingbloggen 4 oktober 2013:

Trettonåriga Ibrahim från Syrien berättar i Sveriges Radio om hur han såg sin mamma dödas ombord på den överfulla flyktingbåten. I TV-rutan gråter sexåriga Sadi. Hon ville till pappa i Sverige men nu är hon istället fängslad i Egypten.

De flydde från en tillvaro i kaos, husen sönderbombade, maten slut och dödandet fortsätter. De hade hört att det går att få skydd i Europa. De kom inte fram.

Samtidigt, i Sverige. Migrationsministern poängterar att Sverige tar ansvar, och ger fler tillstånd till syrier än andra länder i EU.

– Det finns ingen annan konflikt på det här jordklotet just nu som är mer fruktansvärd, mer blodig och mer utdragen än den syriska. Det borde stämma till eftertanke bland väldigt många politiker i och utanför den Europeiska unionen om det ansvar som vi har gentemot våra medmänniskor, säger han. (Aftonbladet 13-09-03)

Migrationsministern vill att fler länder ska ställa upp på samma sätt. Vad han inte nämner är att Sverige, liksom andra EU-länder, har stängt sina gränser.

Tidningarna rapporterar om att människosmugglare som gripits vid Öresundsbron ska åtalas och att polisen arbetar på att stoppa kommersen med ”borttappade” svenska pass.

Det är bara det att de enda som tas emot i Sverige är de som lyckats fixa ett falskt svenskt pass, eller ett riktigt eller fejkat arbetstillstånd – eller lyckats ta sig hit med smugglare.  Det är nämligen förbjudet att resa hit för att söka asyl.

Ja, ni läste rätt. Det råder visumtvång mot Syrien – och alla andra länder som människor kan tänkas behöva fly från.

Precis när jag skriver detta kommer nyheten om ännu en båtkatastrof utanför Italien. De omkomna var på flykt från Somalia och Eritrea.

Visumtvång innebär att människor måste ha inresetillstånd för att resa hit. Men visum får man bara för korta besök. Det är inte tillåtet att utfärda visum till asylsökande. Och det är inte tillåtet att ge asyl till någon som är i utlandet. För att få asyl måste man vara här. Finns det visumtvång så måste man resa olagligt för att kunna söka asyl lagligt. Marknaden är smugglarnas.

Nu hör jag er sucka. Det har väl alltid varit så att administrativa hinder har använts för att stoppa flyktingar? Nej, faktiskt inte. Efter andra världskriget kom såna här metoder i vanrykte. Judar hade hindrats att fly genom att deras pass stämplades, och det skulle inte upprepas.

Därför blev blev debatt när visumtvånget infördes mot Bosnien på 90-talet, mitt under brinnande krig. Men sedan dess har visumtvång införts gentemot det ena landet efter det andra – utan debatt. Sedan Sverige gick med i EU så gäller en gemensam lista med mer än 130 länder.

Men det är inte EU, utan Sverige, som bestämmer vilka som beviljas visum. Och vad EU beslutar är faktiskt också föremål för diskussion och beslut, där Sverige deltar. En av de ivrigaste förespråkarna för att skapa legala vägar att söka asyl är den ansvariga EU-kommissionären Cecilia Malmström. Men regeringarna, inklusive Sverige, motsätter sig.

Hyckleriet är monumentalt. Mer än två miljoner människor har flytt. Politiker i väst uppmanar grannländerna Irak, Libanon och Jordanien att hålla sina gränser öppna. Samtidigt håller EU-länderna stängt.

I Sverige fortsätter hyckleriet när asylsökande kommer hit. Resvägen som man inte får avslöja för att inte skickas tillbaka, passet som man inte har, identiteten som man inte kan bevisa – detta är startpunkten i asylutredningarna och vänds emot dig när du ska bevisa att du behöver skydd. Syrier är inte de som drabbas värst av detta inhemska hyckleri just nu, de behöver ”bara” bevisa att de kommer just från Syrien. Alla andra ska igenom hela rastret.

Reste du med pass? I så fall kan du inte vara förföljd. Köpte passet? Det är inte trovärdigt. Har du ett visum? I så fall har du skrivit under att du inte har några problem hemma. Kan inte berätta hur du reste? Det sätter ner din trovärdighet. Har du inget pass? Det sätter ner din trovärdighet. Kan du inte identifiera dig? Det sätter ner din trovärdighet.

Det sätter ner din trovärdighet, det sätter ner din trovärdighet – hur du än bar dig åt för att komma hit. Och det blir inte alltid bättre när du lyckas skicka efter en id-handling. Enkel beskaffenhet – det sätter ner din trovärdighet. Summa summarum så borde asylsökande uppträda som vilka legalt resande som helst  – men gör de det så kan de inte vara flyktingar.

Jag ska tala om för er vilka som inte är trovärdiga. De av våra politiker som pratar om att ställa upp för syrierna utan att andas om hur människor ska komma åt asylrätten, de är inte trovärdiga. De beslutsfattare som tillämpar moment 22 mot flyktingar, de är inte trovärdiga. De lagstiftare som låter detta fortgå samtidigt som de talar om en human flyktingpolitik, de är inte trovärdiga.

Säg åt dem det, för det är snart val.

Sanna Vestin, ordförande i FARR, Flyktinggruppernas Riksråd

Läs de refererade artiklarna och många andra i Asylnytt

Du behövs!

Du behövs i FARR:s verksamhet!

Alla asylkommittéer, flyktinggrupper och andra föreningar som på olika sätt organiserar eller stödjer asylsökande eller papperslösa är välkomna att bli medlemmar i FARR. Som medlemsgrupp får ni del av utskick och diskussion grupperna emellan, ni kan utnyttja FARR:s studiematerial och seminarier och ni kan påverka vilken politik FARR ska driva gentemot politiker och beslutsfattare. Nätverkets främsta uppgift är att dela våra gemensamma kunskaper.

Du som själv är berörd som asylsökande eller papperslös, eller för att du arbetar med dessa frågor i ditt yrke eller engagerar dig på egen hand, är också mycket välkommen som medlem. Genom FARR kan du få stöd och information och kontakt med andra inom rörelsen. Ditt medlemskap är viktigt för oss. Alla FARR:s kunskaper bygger på medlemmarnas erfarenheter.

orange knapp

Kontakt

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391,
101 27  STOCKHOLM

Medlemssidor

Medlemssidorna är just nu stängda på grund av resursbrist. Vi hoppas kunna öppna ett nytt medlemsforum på en annan plattform.

Stöd FARR!

  

SWISH

123 327 8983

Postgiro 520890-5