rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till EU-material
HEMOM FARROm FarrDebattinläggMikael Leyi: Lampedusa har vant sig vid döden

Mikael Leyi: Lampedusa har vant sig vid döden

Lampedusa är en ö som vant sig vid döden
Flyktingbloggen den 7 oktober:

111 personer har lagts till vila i vita kistor. 252 kroppar saknas fortfarande. Sökandet efter döda pågår. De överlevande trängs under djupt ovärdiga förhållanden. Kan drömmen om ett annat liv göras tydligare? Kan ett systems brister och orimlighet framträda i ett kallare sken? Inför denna mänskliga katastrof säger migrationsminister Tobias Billström till DN att Sverige är generöst och att lösningen är ett delat ansvar inom EU samt en översyn av antalet kvotflyktingar.

Ansvariga EU ministern Cecilia Malmström önskar sig en annan utveckling, pratar om asylcenter i tredjeland men beklagar att finansieringsviljan inte finns hos medlemsländerna.

De uppradade kistorna står där stumma. De är inga undantag och detta är ingen unik katastrof. Till sin omfattning ja. Men de omkomna sällar sig till åter tusen. De döda fäder, bröder, systrar och mödrar, den lillasyster och den storebror som låg inplastade på kajernas betong är inga ovanliga öden. Det migrationssystem som EU byggt är stängt för i princip alla som har rätt till det precis som Sanna Vestin beskrev det i sitt inlägg på Flyktingbloggen från 4 oktober. Inga kvotflyktingar och inga externa asylcenter kommer att lösa detta. Det europeiska samarbetet på området har kapsejsat och förlorat styrfart. Italien, Grekland och Spanien, de tre länder dit de flesta migranter lyckas ta sig, har i brist på ett europeiskt svar tagit egna initiativ.

Framförallt har det handlat om att flytta gränserna utåt, bortåt. Låta Libyen, Tunisien, Marocko ta ett större ansvar. Skapa en korridor till Europas skydd. När dessa kringliggande länder brinner ökar tillströmningen. Mellan 1 januari och 30 september rapporterar UNHCR att 30 100 flyktingar kom till Italien med båt. De kommer framförallt från krigets Syrien och Somalia och flyr förtrycket i Eritrea.

Ställda inför en katastrof av dessa ofattbara mått höjs rösterna i Europa för utökade diskussioner. Der Spiegel, BBC, The independent publicerar texter om Europas misslyckade migrationspolitik. Frankrikes premiärminister Jean-Marc Ayraul kräver att diskussionerna fördjupas. Italiens Enrico Letta erbjuder de döda postuma medborgarskap. Integrationsminister Ullenhag, regeringens förstående och lite mjukare sida, kräver större ansvar och medmänsklighet.

Det känns igen. Få konkreta visioner. Få konkreta åtgärder. Man beklagar och diskuterar. Det här är några saker som jag skulle vilja att Tobias Billström som ansvarigt statsråd och den svenska regeringen skulle säga istället för att falskt slå sig för bröstet och komma med tomma kondoleanser:

  1. Vi ska sluta hyckla om Sveriges godhet. Förlåt oss. Den kafkaliknande process som karaktäriserar asylsystemet bör avskaffas. Vi kommer göra det möjligt för människor att söka asyl igen. Vi kommer se över visumkraven med start vad gäller länder i konflikt eller postkonflikt. Vi vill även se över möjligheterna att söka asyl vid utlandsbeskickningar.
  2. Vi kommer driva linjen att de ska stå varje asylsökande fritt att söka asyl i de länder i Europa de önskar, att förstalandsprincipen slopas. Sverige kommer visa vägen genom att sluta skicka runt människor i Europa i en meningslös och cynisk karusell.
  3. Vi kommer sätta av pengar och driva på för att situationen vid och kapaciteten för alla mottagningscenter för asylsökande i Europa ska förbättras. Vi måste kunna garantera att de uppfyller krav om god sanitet och mänskliga rättigheter.


De döda som fortfarande plockas upp ur havet är den iskallt logiska konsekvensen av EU-samarbetet som det ser ut idag. Av ett politiskt kollektiv som vägrar att ta sitt ansvar även inför den allra mest brutala verklighet. Som skyller på varandra. Som ängsligt anpassar sig till främlingsfientliga minoriteter och gärna underblåser dessa känslor för egen vinning. Som blickar mot nästa val och väcker människors sämsta stämningars hotfulla likgiltighet.

Sverige har alla möjligheter att visa vägen. Att kräva en tydlig politisk linje inom EU kretsen, med start vid nästa veckas ministermöte, och omsätta denna linje i omedelbar praktik på hemmaplan. Om integrationsminister Erik Ullenhag vill se mer humanism så borde han prata med Fredrik och Tobias om detta, inte beklaga sig offentligt.

Mikael Leyi, flyktingaktivist

Hela artikeln

Du behövs!

Du behövs i FARR:s verksamhet!

Alla asylkommittéer, flyktinggrupper och andra föreningar som på olika sätt organiserar eller stödjer asylsökande eller papperslösa är välkomna att bli medlemmar i FARR. Som medlemsgrupp får ni del av utskick och diskussion grupperna emellan, ni kan utnyttja FARR:s studiematerial och seminarier och ni kan påverka vilken politik FARR ska driva gentemot politiker och beslutsfattare. Nätverkets främsta uppgift är att dela våra gemensamma kunskaper.

Du som själv är berörd som asylsökande eller papperslös, eller för att du arbetar med dessa frågor i ditt yrke eller engagerar dig på egen hand, är också mycket välkommen som medlem. Genom FARR kan du få stöd och information och kontakt med andra inom rörelsen. Ditt medlemskap är viktigt för oss. Alla FARR:s kunskaper bygger på medlemmarnas erfarenheter.

orange knapp

Kontakt

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391,
101 27  STOCKHOLM

Medlemssidor

Medlemssidorna är just nu stängda på grund av resursbrist. Vi hoppas kunna öppna ett nytt medlemsforum på en annan plattform.

Stöd FARR!

  

SWISH

123 327 8983

Postgiro 520890-5