Niclas Persson: Låt supervalåret 2014 bli flyktingarnas år!

Flyktingbloggen den 17 november 2013:

När jag under sommaren vandrade med Asylstafetten såg jag något fantastiskt. Jag såg ett Sverige som slöt upp bakom kraven på en human flyktingpolitik. När vi vandrade genom de skånska vyerna och de småländska skogarna stötte vi på människor från kyrkor och trossamfund, studieförbund, asylgrupper, bygdeföreningar och andra lokala grupper som alla erbjöd Asylstafetten mat, husrum och stöd. Människor med olika bakgrund möttes och samlades för en gemensam sak; medmänsklighet.

Stödet och hjälpen som kom var från väldigt olika grupper och föreningar av människor. Deras gemensamma nämnare var att de alla skämdes. De ville se ett annat Sverige och de ville alla kämpa för ett mer mänskligt Sverige som tar hand om människor i nöd. Jag är övertygad om att vi träffade på de finaste människorna som Sverige har att bjuda på. Det var fantastiskt att vandra genom detta varma och vackra Sverige.

Jag gillar att prata i termer av en flyktingrörelse. Men sanningen är väl snarare så att vi har flera olika rörelser. Flera olika organisationer och en himla massa fantastiska människor som jobbar hårt, men på sin kant och som har händerna fulla med förfrågningar om boende eller om hjälp att överklaga ett beslut från migrationsverket. Trycket på asylgrupper eller enskilda flyktingvänner är oerhört högt. Det är många av våra medmänniskor som behöver vår hjälp. Det är en massa enskilda fall, såsom det skulle uttryckts av den där migrationsministern vi har. För det är ju så det brukar låta när vi lyfter upp flyktingars öden för att visa på ett ruttet system.

Det är ett otroligt viktigt arbete att peka på att det inte handlar om enskilda öden utan om systematiska fel och ibland även direkta lag och konventionsbrott, något som vi blivit allt bättre på. Vi behöver göra det för att få till politisk förändring. Att måla helhetsbilden och peka på ett omänskligt system är det vi tror får effekt, allt annat är symptombehandling.

Men det höga trycket på hjälp gör det svårt för oss att hinna jobba för att förändra systemet. Det är ett viktigt arbete att hjälpa alla dessa människor som fastnat i det omänskliga systemet som migrationsverket administrerar. Saker som att hitta boende till den gömda familjen eller skriva verkställighetshinder för killen som hamnat på förvaret kommer alltid vara viktigt. Men risken är att vi inte räcker till när det är dags att förändra strukturen.

Sanningen är den att vi under nästa år har chansen att förändra allt.

Vi har ett perfekt tillfälle i maj att ändra den europeiska flyktingpolitiken. Genom att se till att nästa EU-parlamentet tar flyktingfrågorna på allvar kan vi kasta dublinförordningen och Frontex i papperskorgen. Samtidigt har vi ett tillfälle i september att stoppa jakten på papperslösa genom att riva upp REVA. Vi kan se till att få en riksdag som beslutar att förvaren stängs och att utvisningarna upphör.

Men för att kunna göra supervalåret till ett flyktingarnas år så måste vi jobba tillsammans. Vi måste skapa en samlad flyktingrörelse.

De senaste åren har vi sett många bra initiativ ta fart, bara för att dö några månader senare när eldsjälarna bakom har arbetat ut sig. Vi måste se till att vi hjälpas åt och delar på bördan. Vi måste kraftsamla ordentligt för att lyckas sätta agendan, och för det måste vi samla alla som har berörts av den omänskliga flyktingpolitiken och det hemska som sker.

Jag vet att det finns en massa människor ute i Sverige som bryr sig. Som vill hjälpa till och som vill förändra flyktingpolitiken. Jag träffade många av dem i somras under Asylstafetten. De öppnade upp sina hem för oss, de stannade upp längst vägen för att möta oss och de engagerade sina föreningar för att ta emot oss. Potentialen är riktigt stor för att skapa en bred rörelse för flyktingars rättigheter!

Däremot måste vi börja prata mer om hur vi kan samarbeta. Tänk om vi alla pratade med två personer från ett annat sammanhang, nätverk, initiativ eller organisation om hur vi kan göra en ordentlig förändring nästa år. Tänk att just du ska prata med minst två personer från exempelvis Röda Korset, Ingen Människa Illegal, Asylgruppen, FARR, Aktion Mot Deportation, Flyktingarna.nu, Dessa Mina Minsta, Asylrätt 2014, Asylstafetten, Rädda Barnen, Centrum Mot Rasism eller någon av alla de grupper som försökt stoppa enskilda utvisningar eller jobbar med namninsamlingar.

Jag förstår de som tröttnat. De som under lång tid slitit hårt och som gång på gång tagit emot tunga beslut från migrationsverket eller domstolarna. Jag förstår de som tappat tilltron till politiken och som upplever att det inte blir någon skillnad. Vi är många som ser hur ett kallare Sverige växer fram. Men sanningen är den att vi kan göra skillnad! Vi kan se till att bli EN rörelse, och att vi väljer fram de politiker som kommer kämpa för flyktingarnas sak.

Jag tänker kämpa! Men helt uppriktigt kämpar jag helst tillsammans med er alla än ensamt på mitt egna lilla hörn. Jag tänker göra allt för att nästa år blir flyktingarnas år!

Niclas Persson
Kommunpolitiker för Miljöpartiet i Örebro