rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till EU-material
HEMOM FARROm FarrDebattinläggHenry Ascher: Jag skräms av syndabockspolitik

Henry Ascher: Jag skräms av syndabockspolitik

"Jag borde vara glad över Reinfeldts utspel i valrörelsen. Äntligen ett erkännande av den djupa solidaritet och humanism (...) som är en svensk företeelse vi har alla skäl att vara stolta över." Det skrev professor Henry Ascher, som är barnläkare och medlem i FARR, i Dagens Nyheter. Men det är någonting som är väldigt fel, fortsätter han, och pekar på att de uppoffringar Reinfeldt talar om inte drabbar honom själv. Och varför skylla på flyktingarna, varför inte på de nya JAS-beställningarna, eller NUON-affären?
"Det är något jag känner igen, från historien, från min egen historia. Att skylla sina misslyckanden på andra är klassisk syndabockspolitik."

Dagens Nyheter kultur 1 september 2014:

”Jag skräms av Reinfeldts och KDU:s syndabockspolitik”

Jag borde vara glad över Reinfeldts utspel i valrörelsen. Äntligen ett erkännande av den djupa solidaritet och humanism som finns bland de över 90 procent som inte röstar på SD och som är en svensk företeelse vi har alla skäl att vara stolta över. Jag möter den hela tiden i mitt arbete med flyktingbarn.

Jag menar verkligen inte att man ska underskatta högerextremism, rasism och främlingsfientlighet eller SD:s betydelse för att normalisera dessa företeelser. Men vi måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt.

Ändå blir jag inte glad. Moderaternas utspel ger en djupt obehaglig bismak. Någonting är väldigt fel.

Vi måste vara beredda på uppoffringar, det är budskapet. Men det är ju lätt att säga om man lever på helt andra villkor än dem man säger sig företräda.

Det är svårare för en kvinna med en pension under 10 000 kronor efter skatt, för ett barn som vräkts eller för en ung människa utan chans till jobb och bostad.

Varför skylla på flyktingarna? Varför inte på de nya JAS-beställningarna, eller på Nuon-affären? Varför inte peka på att alliansen har minskat intäkterna till offentlig sektor med hela 140 miljarder per år? Och att av de skattepengar som finns kvar till skola, vård och omsorg går en stor del till vinster åt riskkapitalbolag. Eller varför inte peka på att pengarna till flyktingmottagandet försvinner till storvinster för privatägda flyktingboenden?

Visst måste flyktingmottagande få kosta när konflikter och krig blir fler och svårare. Men enligt UNHCR kommer 85 procent av världens flyktingar till redan fattiga länder. Bara en liten del kommer till länder som har förutsättningar att ta emot. Sverige är ett av världens rikaste länder.

Människor som söker skydd i vårt land undan dagens förfärande krig är kanske de som har minst makt och inflytande över Sveriges politik, inklusive flyktingpolitiken. De saknar rösträtt. En asylsökande vuxen lever på 61 kronor per dag. Fredrik Reinfeldt tjänar nästan hundra gånger mer.

Det är där någonstans obehaget växer. Det är något jag känner igen, från historien, från min egen historia.

Att skylla sina misslyckanden på andra är klassisk syndabockspolitik. Det har använts alldeles för många gånger i historien för att avleda missnöje från dem som har makt och ansvar och istället rikta missnöjet mot någon illa sedd grupp med mycket lite inflytande.

Det Reinfeldt gör är att lyfta denna klassiska syndabockspolitik till en ny och högre nivå, genom att vädja till vår solidaritet och medkänsla – med dem han gör till syndabockar. Det tog inte många dagar förrän SD i helsidesannonser hakade på hans tal och i fredags skyllde KDU:s ordförande regeringens oförmåga att bygga bostäder på flyktingarna.

Det är därför jag inte kan känna mig glad, utan blir djupt obehaglig till mods. Varför välja att göra krigsdrabbade vuxna och barn till syndabockar? Istället för att ta ansvar och stå för den politik som förts under Fredrik Reinfeldts åtta år som statsminister?

Henry Ascher

Du behövs!

Du behövs i FARR:s verksamhet!

Alla asylkommittéer, flyktinggrupper och andra föreningar som på olika sätt organiserar eller stödjer asylsökande eller papperslösa är välkomna att bli medlemmar i FARR. Som medlemsgrupp får ni del av utskick och diskussion grupperna emellan, ni kan utnyttja FARR:s studiematerial och seminarier och ni kan påverka vilken politik FARR ska driva gentemot politiker och beslutsfattare. Nätverkets främsta uppgift är att dela våra gemensamma kunskaper.

Du som själv är berörd som asylsökande eller papperslös, eller för att du arbetar med dessa frågor i ditt yrke eller engagerar dig på egen hand, är också mycket välkommen som medlem. Genom FARR kan du få stöd och information och kontakt med andra inom rörelsen. Ditt medlemskap är viktigt för oss. Alla FARR:s kunskaper bygger på medlemmarnas erfarenheter.

orange knapp

Kontakt

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391,
101 27  STOCKHOLM

Medlemssidor

Medlemssidorna är just nu stängda på grund av resursbrist. Vi hoppas kunna öppna ett nytt medlemsforum på en annan plattform.

Stöd FARR!

  

SWISH

123 327 8983

Postgiro 520890-5