Bilder och tal från asylrättshelg

FARR tackar alla som deltog på heldagen tillsammans med kampanjen Asylrätt 2014 hos Sensus lördagen den 30 augusti, och gjorde det till en lärorik dag. Tack också till alla som demonstrerade mot nazismen samma dag och till er som diskuterade framtiden med oss och manifesterade för asylrätt på söndagen. Vi hoppas att många efter denna helg fått nya insikter och nya vänner och är lika fast beslutna som FARR att fortsätta arbetet för att försvara asylrätten både i politiken och i praktiken!
IMG 5219
Professor Gregor Noll talar om flyktingrätt i internationella konventioner, inför Stig-Åke Pettersson från RFSL och en intresserad publik.


Omkring 70 åhörare fick följa och kommentera fyra expertpaneler som i tur och ordning dissekerade problemen med att utvisningar kan ske till tortyr eller förföljelse trots att det är förbjudet i internationella konventioner, det snäva kriteriet "synnerligen ömmande omständigheter", Dublinförordningens effekter och den tunga bevisbördan som asylsökande ställs inför.

En del av panelsamtalen spelades in. Om du är intresserad av att ta del av innehållet, hör av dig till info@farr.se!

IMG 5241

Till vänster:  Lotta Meurling från asylkommittén i Sundsvall berättar om de ovetenskapliga åldersbedömningarna, medan Samarie Wijekoon Löfvendahl från UNHCR och advokat Tomas Fridh lyssnar. Till höger: Avslutningspanelen där Sanna Vestin och Ahmad Zaki Khalil från FARR och författaren David Qviström lyssnar till Madelaine Seidlitz från svenska Amnesty.

Inför varje panel visades vittnesmål via video. Berättelserna kom från Hejran som utvisats till tortyr, Mohadese vars pappa deporterades, Husni som riskerade livet under flykten och sedan levde papperslös i fyra år på grund av Dublinförordningen, Abdullah som inte kunde bevisa att han riskerar att bli ihjälslagen - och till slut papperslöse Haroon som talade till oss om demokratin.

publik
Till vänster: Flera i publiken kom från asylgrupper runtom i landet. Till höger: Ett av vittnesmålen kom från Mohadese som sa att hon vill ha sin pappa som alla andra barn.

Fyra av vittnesmålen kan du se och höra här. Från samma sida kan du ladda ner de tillhörande affischerna och hitta mer information om kraven. Haroons tal kan du se på youtube.

Med den sista panelen övergick seminariet från analys till agerande, då ämnet var handlingsvägar. Alla paneldeltagare presenterades i en tidigare artikel.

DSCN1302
En del av publiken gick efter seminariet vidare till Vitabergsparken där konstgruppen Ful och the Knife passande nog spelade kabaré Europa Europa.


Även söndagen gick i asylrättens tecken. FARR hade ett öppet styrelsemöte då vi bland annat diskuterade hur vi ska se till att asylrätt och mänskliga rättigheter ska få plats i diskussionen om flyktingars kostnader. På söndagkvällen deltog FARR genom sin ordförande Sanna Vestin också i Asylrätt 2014:s manifestation på Medborgarplatsen. En lång rad organisationer visade sitt stöd för de fyra kraven, läs mer på Asylrätt 2014:s sida om eventet.


sanna 14-08-31Sanna Vestin koncentrerade sig i sitt tal på kraven att internationella konventioner ska följas och bevisbördan förskjutas till myndigheterna. Skydd från förföljelse är ingen nåd - det är en rättighet. Men hon tog också upp Sveriges ansvar och vad en human flyktingpolitik egentligen är - den kan aldrig vara rasistisk eller villkorad. Du kan lyssna till talet på Youtube genom att klicka på bilden.