Logga in   FARR:s krav   Asylnytt   Goda Råd   Kontakt   Gå med!   Medlemsmeny

 

 

 

 

rutor 2016 maj
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till kontaktkupong

Nytt i Forum FARR

Just nu i FARR:s medlemsforum: Fråga om hur anhöriga från Syrien ska bära sig åt att få komma till ambassaden i Turkiet. Bland "FARR:s handlingar" finns intressanta tips om praxis och många nyhetsbrev. Det går också att följa styrelseprotokollen.

Logga in!

Vissa överföringar till Ungern tillåts igen

Migrationsdomstolen i Stockholm stoppade tidigare i år ett par överföringar till Ungern enligt Dublinförordningen. Det ledde till att Migrationsverket tillfälligt ställde in alla överföringar till Ungern. Besluten låg dock kvar. Nu har den högsta instansen Migrationsöverdomstolen slagit fast att det inte är så illa ställt för asylsökande i Ungern att ingen ska skickas dit. Familjen som målet gällde får ändå stanna och söka asyl i Sverige, för barnens skull.

Det finns nu inte längre något generellt stopp för överföringar till Ungern. De vilande besluten om överföring kan verkställas. Men Migrationsverket kan göra undantag, särskilt om barn skulle drabbas av långvarigt förvarstagande. Det är oklart hur många överföringar som verkligen kommer att verkställas, eftersom Ungern just nu inte vill ta emot fler asylsökande.

Read more...

Uppdaterad info om LMA-lagen

Publicerad 13 juni, justerad 19 juli

Den 1 juni trädde en ny lag i kraft, som innebär att vuxna personer med utvisningsbeslut tvingas lämna boende och blir av med dagbidrag, även om de samarbetar med Migrationsverket och inte håller sig undan. Migrationsverket gick strax före 1 juni ut med brev som informerade om detta och uppmanade de berörda att utrymma boendet och lämna in sina LMA-kort. I samma stycke stod att polisen kan hjälpa till med hemresa. Många var förvirrade eller upprörda över hur brevet var utformat, och att det gått även till personer som har en pågående ny prövning eller vars utvisningsbeslut skjutits upp av något annat skäl. Dessa ska inte berövas biståndet enligt lagen.

Enligt vad FARR erfar hade Migrationsverket valt att skicka brevet till alla med ett slutligt utvisningsbeslut. Det var alltså inte ett misstag att det nådde personer som fortfarande ska ha rätt till bistånd. Migrationsverket betraktade brevet som information om lagen och vad som gäller när ett utvisningsbeslut är verkställbart.

Read more...

Boka 3-4 september för sommarkurs!

sol 3Årets sommarkurs med FARR blir tre kurser! Boka första helgen i september för kurs i Malmö, Stockholm eller Östersund! En kurs kommer troligen att hållas även i Boden, men  senare under hösten. De tre kurserna hålls lördag-söndag 3-4 september, i Malmö eventuellt 2-3 september.

I Östersund samarrangerar FARR med Ingen Människa är Illegal och i Malmö med RFSL Newcomers, eventuellt med Asylkarnevalen. I Stockholm är det rådgivningsgruppen inom IMäI som planerar kursen tillsammans med Newcomers och Kongo Moko. Andra organisationer kommer att bjudas in.

Read more...

FARR i Almedalen

Du som är i Visby under politikerveckan i Almedalen kan träffa styrelsemedlemmar från FARR och prata flyktingpolitik på flera olika seminarier. Jenni Stavare, jurist och styrelseledamot i FARR deltar i fem seminarier och FARR:s ordförande Sanna Vestin i två, varav ett större på universitetet. Hör gärna av dig till info@farr.se om du vill bjuda in någon av dessa till andra evenemang under tisdag-fredag denna vecka!

Vi vill särskilt tipsa om ett seminarium om de nya asyllagarna som FARR arrangerar tillsammans med Folkkampanj för Asylrätt i "Syretältet" i hamnen torsdag eftermiddag. Även Asylstafetten deltar. Seminariet följs av en paneldebatt om framtiden med politiker som var emot de nya lagarna. 

Read more...
orange knapp

Viktigt!

Medlemssidor

Här kan du logga in för att...

- bläddra i artikelarkivet
- fråga eller tipsa
- göra inlägg
- se interna dokument

Sidorna är avsedda för FARR-medlemmar.

Logga in

Kontakta oss

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391, 101 27  STOCKHOLM

Postgiro 520890-5