Demonstration för kvinnor i Afghanistan

På Fredag den 3 september kl 17 hålls en demonstration för kvinnor i Afghanistan, arrangerat av organisationen Ung i Sverige.

Samling sker på Medborgarplatsen och runt 17.30 går marschen mot Sergels Torg där tal kommer att hållas.

Citat från Ung i Sverige:

– Talibaner har tagit över Afghanistan den 16 e augusti 2021.
Under Talibanernas styre kommer främst kvinnor drabba mest av alla andra.
I det krigsdrabbade landet i de 40 åren av krig har mest kvinnor betalat pris, kvinnor har blivit misshandlad, de har stenats till död, de har avrättats och hängts till död.
Under Talibanernas styre har kvinnor förlorat sina nyfödda barn, de har förlorat deras män i krig och de har tagits som sex slavar av Talibaner. Kvinnor och unga tjejer har blivit tvungna för tvångsgifte med talibans krigare. Ingen har gått levande från talibaner de har halshuggit tjejer och dödat nyfödda barn framför deras mammor. Man har sett Talibaner halshugga Shukria Tabassum i Zabul, Afghanistan. Hon var bara en 9 årig flicka. De har bränt och stenat Farkhunda till död, en kvinna i Kabul, rykten var att hon hade bränt koranen.
Vi kräver:
– ÖKA KVOTEN. Att Sverige beslutar om att öka kvoten för att ta emot fler skyddsbehövande från Afghanistan, vilket kommer ge asyl till fler kvinnor och barn som omöjligt kan fly till Europa själva i nuläget.
– ÖKAT MANDAT FÖR FN. Att Sverige driver på för att ge FN utökat mandat och ansvar att agera i och för Afghanistan. Detta uppdrag löper ut i september och säkerhetsrådet ska förlänga det, och därför finns alla möjligheter att utveckla och utöka det uppdraget.
– AMNESTI. Att Sveriges riksdag beslutar om en amnesti för de som flytt Afghanistan och beviljar permanenta uppehållstillstånd. Detta skulle ge många tjejer, mammor och döttrar en fristad från våldet som i dagsläget lever i plågsam väntan på utvisning. 
 
För att se eventet på Facebook, klicka här.