Preskription för papperslösa och spårbyte har avskaffats

Från 1 april gäller nya regler för preskription av utvisningsbeslut. 

Det har länge varit så att avvisnings- och utvisningsbeslut preskriberas (slutar gälla) efter fyra år. Den som skulle utvisas har då kunnat söka asyl på nytt. Från och med 1 april 2025 kommer utvisningsbeslut inte längre att preskriberas för personer som är kvar i Sverige. Det finns inga övergångsregler. Det betyder att om ditt beslut inte har hunnit preskriberas 1 april så kommer du inte att kunna söka asyl på nytt även om du fortsätter vänta i Sverige tills det gått fyra år. Du har fortfarande rätt att söka uppehållstillstånd på grund av verkställighetshinder (VUT), om det har hänt något nytt som gör att din utvisning inte borde verkställas.

Du som har ett utvisningsbeslut som är mer än fyra år gammalt och har hunnit preskriberats före 1 april 2025 har fortfarande möjlighet att söka asyl på nytt. Det beror på att ditt utvisningsbeslut inte gäller längre, då det har preskriberats.

Utvisningsbeslut kommer att preskriberas även i fortsättningen, men inte förrän fem år efter att personen lämnat Sverige “i enlighet med beslutet”. Det betyder att du ska ha rest till det land som står i utvisningsbeslutet att du ska resa till. Vi vet inte hur strikt det kommer att tillämpas att du kommit just till det landet, men du måste i varje fall ha lämnat EU-området.

Från och med 1 april gäller också att återreseförbud kan bli längre i vanliga utvisningsärenden. Den som inte lämnat Sverige inom tiden för frivilligt återvändande efter utvisningsbeslut har hittills inte fått mer än ett års återreseförbud, om det är första gången. Från 1 april gäller individuell bedömning och återreseförbud om maximalt fem år. Det är samma regel som redan gäller vid avvisnings- eller utvisningsbeslut i andra situationer. 

Från 1 april går det inte att byta spår från asylsökande till arbetstillstånd

Sedan 2008 har det varit möjligt för asylsökande som fått slutligt avslag att byta spår genom att ansöka om arbetstillstånd inom två veckor. Även om det har funnits många villkor att uppfylla för både arbetsgivare och arbetssökande har spårbyte ändå varit en möjlighet som många försökt använda. Från 1 april beviljas inte längre spårbyte. Eftersom det inte finns några övergångsregler hjälper det inte om du redan har ansökt. Även om du väntar på överklagande kommer det att avslås. Om du redan har tillstånd på grund av spårbyte får du vara kvar så länge tillståndet gäller.

Inte heller förlängningar av uppehållstillstånd på grund av spårbyte kommer att beviljas med de nya reglerna. Om du har ett tillstånd efter spårbyte kan du behöva lämna landet för att söka arbetet på nytt enligt vanliga regler för arbetstillstånd när ditt nuvarande tillstånd tar slut. Det gäller även din familj om de fått uppehållstillstånd samtidigt på grund av din anställning. Det kan finnas möjlighet att stanna på grund av något annat skäl, men eftersom du fortfarande har ett utvisningsbeslut så krävs väldigt starka skäl.

Om du har haft uppehållstillstånd på grund av anställningen så länge att du kan söka permanent uppehållstillstånd (PUT), kan det finnas större möjligheter att få fortsatt tillstånd, särskilt om ditt utvisningsbeslut hann preskriberas före 1 april 2025. Det kan vara klokt att ta hjälp av en advokat eller annan juridisk rådgivare för att undersöka möjligheterna för dig och din familj.

Läs mer hos Migrationsverket

Läs mer om aktuella lagändringar på FARR:s sida om Tidöavtalet