Den 15 april presenterade regeringen en proposition (2020/21:182) om att genomföra lättnader för dem som ska söka permanent uppehållstillstånd efter att ha haft uppehållstillstånd enligt gymnasielagen (2017:353). Ändringarna gäller att personen ska ha tolv istället för sex månader på sig att bli anställd, att anställning kan kombineras med studiemedel för halvtidsstudier och att en yrkesintroduktionsanställning* kan ligga till grund för permanent uppehållstillstånd. Lagändringen måste godkännas av de andra partierna i riksdagen för att de nya reglerna ska börja gälla. Omröstningen i riksdagen är planerad till 22 juni.
*En yrkesintroduktionsanställning kräver inte en arbetsmarknadspolitisk bedömning. Inga andra subventionerade anställningar än yrkesintroduktionsanställningar omfattas av det föreslagna undantaget.
Regeringen föreslår att:
- tiden som en utlänning har på sig för att etablera sig på arbetsmarknaden och kvalificera sig för ett permanent uppehållstillstånd vid försörjning efter att ha fullföljt sin utbildning ska förlängas från sex till tolv månader,
- studiemedel för halvtidsstudier ska kunna beaktas när man bedömer om försörjningskravet för permanent uppehållstillstånd är uppfyllt,
- en viss form av subventionerad anställning, en så kallad yrkesintroduktionsanställning, ska kunna ligga till grund för permanent uppehållstillstånd.
Förslagen lämnas mot bakgrund av det skärpta arbetsmarknadsläge som har uppstått till följd av spridningen av sjukdomen covid-19.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 20 juli 2021 och gälla till utgången av juni 2023.
Se Asylrättscentrums remissvar för analys av promemorian Kompletterande regler för uppehållstillstånd vid gymnasiestudier!